Hlavní obsah

Trávu na pozemcích kladenské teplárny spásají ovce, chovají je zde přes 40 let

Foto: Michaela Rambousková

Ilustrační foto.

Reklama

Trávu na pozemcích kladenské teplárny spásají ovce, chovají je zde přes 40 let. Aktuálně tvoří stádo 11 zvířat včetně pěti jehňat. Stará se o ně pracovník teplárny Stanislav Beránek.

Článek

První stádo dovezli zaměstnanci do areálu rozvodny teplárny v kladenské části Dříň v sedmdesátých letech minulého století. „V minulosti museli zaměstnanci, kteří měli na starosti provoz rozvodny, sekat trávu ručně kosami, což bylo fyzicky velmi náročné. Půda byla v té době plná kamení a suti, a tak nebylo možné použít mechanizaci. Z tohoto důvodu se tedy rozhodli problém se sekáním trávy pod vedením vysokého napětí vyřešit umístěním stáda ovcí, které by trávu spásalo,“ popsala mluvčí.

Původně se o zvířata staral celý tým rozvodny, v posledních letech se ovcí ujal dlouholetý zaměstnanec Beránek. Pomáhá se zajištěním krmení, sušením sena i s další péčí. Jednou ročně je ovce třeba ostříhat, dříve z jejich vlny vznikaly deky a polštáře, nyní už není podle mluvčí o vlnu zájem.

Kladenská teplárna patří do skupiny Sev.en Energy Pavla Tykače. Skupina má v okolí svých provozů i další projekty přispívající k ochraně přírody, například u kladenské elektrárny vznikl biotop, ve kterém žije řada druhů živočichů a rostlin, zároveň zelená plocha pomáhá snížit hluk v lokalitě.

Teplárna Kladno patří mezi největší výrobce energie v České republice a zaměstnává 250 lidí. Společnost vyrábí teplo pro Kladno a jeho více než 15 000 domácností a firem.

Reklama

Doporučované