Hlavní obsah

Třebíč chce zakázat žebrání v centru, u velkých obchodů i na nádraží

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Třebíč chce zakázat žebrání na veřejných prostranstvích s velkým pohybem lidí. Zákaz by se měl týkat centra, židovské čtvrti, zámku a baziliky, stejně jako parkovišť velkých obchodů a autobusového nádraží.

Článek

„Návrh obecně závazné vyhlášky projednala rada města. Pokud ji schválí zářijové zastupitelstvo, bude zákaz žebrání platit od letošního 4. října,“ řekl třebíčský starosta Pavel Pacal.

„Rada města doporučila zastupitelstvu vydání této vyhlášky,“ řekl Pacal. V Třebíči žije přes 35 000 lidí, turisté tam jezdí za památkami UNESCO. „Žebrání bezdomovců se v rámci města rozšiřuje, stávají se dotěrnějšími. Chceme, aby příslušné orgány, které to mohou řešit, měly na základě čeho tyto věci postihovat,“ řekl starosta k návrhu vyhlášky.

Zákaz podle starosty nepostihne středoškoláky, kteří jsou zvyklí vybírat peníze v ulicích před maturitou. Do jaké míry by mohl omezit pouliční muzikanty, podle něj ukáže až praxe.

Třebíčská radnice zároveň na září připravuje vydání nařízení, jímž ve městě zřídí bezdoplatkové zóny, podle starosty proto, aby tam nebyli do nájemních bytů cíleně přemisťovaní sociálně slabší obyvatelé odjinud. Pacal uvedl, že v těchto zónách nedostanou od úřadu práce příspěvek na bydlení ani lidé s platnou nájemní smlouvou, bez ohledu na to, v jakých domech bydlí. Omezení podle něj nebude mít zpětnou platnost a nepostihne lidi, kteří už tam jsou ubytovaní.

Reklama

Související témata:

Doporučované