Hlavní obsah

Třebíč kvůli koronaviru zrušila letošní historické slavnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Třebíč kvůli epidemiologické situaci spojené s koronavirem zrušila letošní Slavnosti tří kápí. Akce, která připomíná historii města a řádu benediktinů, má takřka dvacetiletou tradici a obvykle tisíce návštěvníků.

Článek

Letos je nahradí komornější městské oslavy s akcemi s kapacitou do 500 lidí. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Irini Martakidisová. Slavnosti měly být 21. a 22. srpna.

„Velmi dlouho jsme nad situací diskutovali a zrušené slavnosti nás velmi mrzí, protože mají každoročně obrovský počet návštěvníků a jsou velmi oblíbené. Bezpečí našich občanů je ale přednější,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

Součástí náhradního programu budou od 21. do 23. srpna kostýmované prohlídky Zadní synagogy, Domu Seligmanna Bauera a baziliky svatého Prokopa. Večerní koncerty se budou konat na dvoře kulturního domu Fórum, nedělní odpolední budou v zahradě zámku. „V programu Městských slavností využijeme některé z dohodnutých účinkujících a pevně věříme, že Třebíčané situaci pochopí a i v náhradním komornějším programu si najdou to svoje,“ řekla ředitelka kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Slavnosti tří kápí se konaly na Podzámecké nivě, která se proměnila v historické městečko či tržiště s celodenním programem pro návštěvníky. Nejnavštěvovanější býval historický průvod, který po setmění procházel ulicemi města. První historické slavnosti se konaly v roce 2001 jako připomínka založení třebíčského kláštera v roce 1101. Od roku 2003 jsou součástí oslav zápisy třebíčských památek na seznam UNESCO.

Reklama

Doporučované