Hlavní obsah

Třebíč odvezla na restaurování sochu sv. Jana Nepomuckého, vrátí se za rok

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Třebíč nechala do restaurátorského ateliéru převézt barokní vápencovou sochu svatého Jana Nepomuckého umístěnou o Podklášterského mostu, potřebuje kompletní konzervaci. K mostu se vrátí zřejmě za rok.

Článek

Je to jedna ze sedmi sochařských památek, které město vlastní. Pracovat na ni bude restaurátor Jan Vodáček, který provede také její kompletní průzkum, dost prvků na ní už není původních.

„Udělají se prvotní zkoušky čištění a pak až se rozhodneme, co s tím. Hrálo se trošku už s úvahou, jestli nevysekat kopii, protože je tam vidět spousta doplňků, přetěrů a je to už hodně přerestaurované,“ řekl Vodáček. O novějších zásazích podle něho svědčí mimo jiné to, že plášť světce už pozbyl svoji strukturu, doplněné jsou také detaily ozdob šatů a vousů nebo prsty pravé ruky.

Podle Lenky Zahrádkové z úseku památkové péče třebíčské radnice stávala socha vždy u mostu přes reku Jihlavu, který spojuje centrum města s židovskou čtvrtí a částí Podklášteří. Přesouvala se jen nepatrně v závislosti na opravě či stavbě nového mostu. Naposledy to bylo v roce 2017, když se stavěl most nový. „To se socha odstěhovala do ateliéru a tam se kompletně restaurovala,“ řekla Zahrádková. Protože ale socha stojí u frekventované silnice a parkoviště, je znovu v havarijním stavu. Vápencová socha je podle Vodáčka citlivá na povětrnostní podmínky, vadí jí i kyselé prostředí, které vápenec rychleji rozpouští.

Autorem sochy je zřejmě Štěpán Pagan, který okolo poloviny 18. století vytvořil i další barokní sochy ve městě. Písemné dokumenty o tom ale nejsou, autorství je odhadované podle typických znaků autorovy práce.

Akademický sochař a restaurátor Jan Vodáček v Třebíči nedávno dokončil také opravu sousoší Cyrila a Metoděje na Karlově náměstí. Město za práce zaplatilo s přispěním krajské dotace asi 500.000 korun (bez DPH). V plánu je podle Zahrádkové ještě v letošním roce do ateliéru odstěhovat také sochy, které zdobí most k třebíčskému zámku, jsou to sochy Pieta a svatý Jan Nepomucký. Náklady na opravy určí až jejich průzkum.

Reklama

Související témata:

Doporučované