Hlavní obsah

Třebíč stavěla semafory. Zakázku připravil zastupitel a pak ji také získal

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Projektovou dokumentaci na vybudování semaforů za šest milionů korun si Třebíč nechala vypracovat od firmy koaličního zastupitele Josefa Klímy. Jeho firma pak zakázku vzápětí vyhrála.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Před půldruhým rokem připravilo město Třebíč projekt na vybudování semaforů na křižovatce v městské části Horka-Domky. Vypracování projektové dokumentace za 115 tisíc korun zadali radní napřímo firmě Elektro – Ing. Klíma s.r.o., kterou vlastní koaliční zastupitel za KDU-ČSL Josef Klíma, člen výborů pro páteřní dopravní infrastrukturu a revitalizaci města a člen kontrolního výboru Třebíče.

Na základě jím vypracovaných požadavků pak radní vypsali v září minulého roku veřejnou zakázku za 5,81 milionu korun. Kdyby byla o 200 tisíc korun vyšší – a nakonec se stejně vyšplhala na 6,3 milionu – už by se nejednalo o veřejnou zakázku malého rozsahu a při výběru dodavatele by se postupovalo podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Radní však vzhledem k ceně do 6 milionů mohli sami a přímo oslovit tři firmy, jednou z nich byla i rodinná firma zastupitele Klímy 3K Realizace. Na první nabídku sice nereagovala, ale nakonec to přesto byla ona, komu radnice práci na postavení světelné signalizace svěřila.

Že dostala zakázku společnost patřící funkcionáři města, není podle starosty Třebíče Pavla Pacala nepřípadné. Ani při stavu, kdy Klímova KDU-ČSL spolu se starostovým uskupením Pro Třebíč a dalšími stranami v Třebíči vládne.

„Zákon o zadávání veřejných zakázek naprosto jasně specifikuje, kdo se může zakázky účastnit a člen zastupitelstva není v okruhu subjektů, které bychom mohli vyloučit,“ řekl Pavel Pacal Seznam Zprávám.

Pavel Jiříček z právní poradny protikorupční organizace Transparency International však míní, že přidělování zakázek podle třebíčského vzoru proti paragrafům jde.

„Zákon jasně říká, že zadavatel postupuje tak, aby nedocházelo ke střetu zájmů. Pokud zjistí, že ke střetu zájmů došlo, přijme k jeho odstranění opatření k nápravě. Pokud tedy veřejná zakázka byla přidělena firmě zastupitele, který je součástí koaličního uskupení, měla být minimálně hledána cesta, jak tento střet zájmů vyřešit,“ uvedl.

Nechtěl jsem to, ale…

Lidovecký zastupitel Třebíče Josef Klíma říká, že o zakázku nestál. I proto podle něho na první výzvu k podání nabídky nereagoval.

Ale poté, co další dvě konkurenční firmy neuspěly (podle radních neodpověděly na dodatečné otázky zadavatele) a město vypsalo zakázku znovu, už se přihlásil. Do tendru na výstavbu semaforů zaslala nabídku jeho společnost Elektro – Ing. Klíma s.r.o., jejíž razítko je i pod zmíněnou projektovou dokumentací k zakázce.

„My jsme se původně nechtěli účastnit, ale protože jsme viděli nebezpečí, že by se to nepostavilo, do druhé vypsané soutěže jsme se přihlásili,“ vysvětluje zastupitel Klíma.

Co by se stalo, kdyby se nebezpečí naplnilo, zastupitel a podnikatel přiblížit nechtěl. „Přihlásily se tři firmy a my jsme vyhráli, protože jsme měli nejlepší cenu,“ dodává lidovecký politik pouze.

Cenu zvedly bílé pruhy

Pohled do historie zakázky říká, že „nejlepší cena“ se záhy po získání zakázky zvýšila o dodatečné práce za 242 tisíc korun. Což kritizuje třebíčská opozice.

„Podle nás vytvořili vícepráce, aby dorovnali cenu konkurenčních uchazečů,“ myslí si opoziční zastupitel za stranu Třebíč Občanům! Aleš Novák. „Třeba za odstranění vodorovného dopravního značení, tedy laicky řečeno odstranění bílých pruhů na silnici, si firma Josefa Klímy vyúčtovala téměř 100 tisíc korun,“ uvádí nad dokumentací místní politik, mimo to absolvent dopravní fakulty ČVUT.

Také podle vedoucího právní poradny Transparency International Pavla Jiříčka byla cena zakázky podstřelená. „Je to typický případ, kdy zadavatel obejde zákon, tj. nastaví hodnotu veřejné zakázky těsně pod limit tak, aby se jednalo o zakázku malého rozsahu. Následnými vícepracemi se pak hodnota přehoupne přes hranici šesti milionů. Je otázka, zda pro takové navýšení byly odpovídající důvody, protože takto to působí očividně jako snaha vyhnout se oficiálnímu zadávacímu řízení,“ domnívá se.

20 milionů za čtyři roky

Pohled do Registru smluv také ukazuje, že zastupitel Josef Klíma je výhercem třebíčských zakázek často.

V zastupitelstvu působí za KDU-ČSL od roku 2014 a za poslední čtyři roky získaly jeho společnosti od města a městských firem desítky zakázek za více než dvacet milionů korun.

Ostatně rodinnou stopu Klímových lze zaznamenat i v jedné z největších současných veřejných zakázek v Třebíči, která byla vypsána na postavení deseti semaforů a její hodnota je 56 milionů korun. Projektovou dokumentaci k ní pro město vypracovala za bezmála půl milionu korun na živnostenský list manželka jednoho ze spolumajitelů rodinné firmy 3K Realizace a snacha zastupitele Klímy.

Překvapivé je, že dodavatelka dokumentace, paní Ivalú Macarena Ávila Herrera, je postgraduální studentka a pracuje jako vědecká pracovnice na Katedře genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Při takovém profesním zaměřením tedy opoziční zastupitel Aleš Novák nevěří, že by „tak velkou a technicky složitou projektovou dokumentaci“ byla schopna zpracovat.

„Tomu věří asi opravdu málokdo,“ říká opoziční zastupitel.

Seznam Zprávy se autorku projektové dokumentace na třebíčské semafory pokoušely kontaktovat, nakonec tak učinily prostřednictvím vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie na Přírodovědecké fakultě Ruth Tachezy. Ta žádost redakce kolegyni tlumočila, ale paní Ivalú Macarena Ávila Herrera nereagovala.

Zastupitel Josef Klíma otázku, jestli projektovou dokumentaci vypracovala paní Herrera nebo spíše jeho syn Josef Klíma mladší, nevyjasnil. „Jsou manželé, já s nimi nespím,“ zněla jeho odpověď.

Starosta věří bioložce

Třebíčský starosta Pavel Pacal však v projekt zpracovaný vědkyní v oboru biologie důvěru má. „Odbor dopravy nám řekl, že s ní spolupracoval i na jiných zakázkách, proto jsme to nechali ryze na odborném posouzení odboru.“

V Registru smluv žádná předešlá smlouva na projektovou dokumentaci s Ivalú Macarenou Ávilou Herrera k nalezení není.

Samotný tendr na stavbu semaforů, k němuž vědecká pracovnice dokumentaci vypracovala, nyní prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to kvůli možnému diskriminačnímu charakteru zadávacích podmínek.

„Shromažďujeme podklady potřebné pro zpracování rozhodnutí, zejména expertní stanoviska. Ve věci je též vydáno předběžné opatření zakazující zadavateli uzavřít smlouvu s vybraným dodavatelem,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí úřadu Martin Švanda.

Které firmy se tendru účastnily, nechtěl vzhledem k probíhajícímu řízení starosta Pavel Pacal sdělit.

Lidovecký zastupitel a stavitel Josef Klíma Seznam Zprávám jen řekl, že jeho firmy nabídku nepodaly. „My jsme se podívali na zadání a věděli jsme, že nabídku dávat nebudeme.“

Reklama

Doporučované