Hlavní obsah

Třebíč začne s úpravou městského parku Hrádek

Foto: Seznam Zprávy

ilustrační snímek

Reklama

Třebíč zahájí úpravu městského parku Hrádek. Nyní dokončuje výběrové řízení na dodavatele první etapy, která je ohodnocená na devět milionů korun.

Článek

V parku má vyrůstat i nový výukový ovocný sad. Součástí obnovy bude úprava cest a veřejného osvětlení. V parku budou i trvalkové a bylinkové záhony. Přibude workoutové hřiště a budova s technickým zázemím pro pořadatele kulturních a sportovních akcí. Její součástí bude i místo pro grilování.

„Každý strom byl během uplynulých dvou let odborně zhodnocen dendrology a stav těch stovek stromů je zapsán v dokumentu, včetně doporučení buď záchrany, nebo vhodné náhrady,“ uvedla mluvčí radnice Martakidisová.

Cesty v parku, které se prodlouží, budou mlatové, ze zatravňovacích nebo kamenných dlažeb.

Součástí první etapy bude úprava sítě cest, parkové úpravy nebo stavba workoutového hřiště. Alej doplní 72 nových lip. Některé dřeviny ale budou muset úpravám ustoupit. „Celkem se jedná o 292 stromů a keřů, které nahradí 302 nově vysázených stromů. U větších stromů s širším obvodem kmene bude umístěno zhruba 120 zavlažovacích vaků,“ uvedla Martakidisová.

Městský park byl založený jako Masarykovy sady, nad řekou Jihlavou ho ukončuje Masarykova vyhlídka vybudovaná v roce 1930 k 80. výročí narození prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Reklama

Doporučované