Hlavní obsah

Třeboňští rybáři začali lovit rybník Svět, který před 450 lety založil Krčín

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rybářství Třeboň začalo lovit rybník Svět, jeden ze svých největších s rozlohou 202 hektarů. Čeká výnos 100 tun ryb. Svět založil před 450 lety Jakub Krčín z Jelčan, dnes slouží rybník i ke koupání a jako ochrana před povodní.

Článek

Rybník, jehož dvakrát lomená hráz je dlouhá 1500 metrů, se může lovit buď každý rok, nebo ve dvouletých cyklech. Loni se lovil. „Produkce je významná, plánujeme vylovit sto tun tržních ryb, což je pěkný výlov. Asi 70 procent ryb tvoří kapr,“ řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Výlov potrvá do 11. listopadu.

Svět se využívá i jako protipovodňová bariéra. Když byla v Třeboni velká povodeň v roce 1890, protrhly se hráze rybníků nad Světem a pak i jeho hráz. U Svinenské brány proti pivovaru byla nižší, vozil se odtamtud z rybníka led do pivovaru. „Tahle slabina se projevila, hráz se protrhla. Vodu v roce 1890 zachytil rybník Rožmberk. V roce 2002 se hladina Světa vzdouvala tak, že byla obava, aby se neopakovala situace z roku 1890. Po povodních se pak vybudoval bezpečnostní přeliv,“ popsal Malecha.

Podle něj je s hrází historicky problém. Když Krčín začal v roce 1571 rybník stavět, bylo to na bahnitém podloží. Hráz se propadávala. „I tyhle problémy daly rybníku název Nevděk,“ řekl Malecha.

Svět zabíral původně 360 hektarů, později se rozdělil na dva, Svět a Opatovický rybník. Při stavbě Světa se muselo upravit předměstí, Krčín měl spory s obyvateli. Navíc vodní dílo nad městem budilo obavy, co se stane při záplavách. Krčín dobudoval rybník v roce 1574, první výlov se odehrál až v roce 1581.

Rybník je i vodní cesta. Lodní dopravu provozuje Štěpán Machart. Plavby po rybníce mají tradici od první republiky. Machartův otec ji poté, co ji přerušila válka, obnovil v roce 1956. Tehdy jezdila výletní loď pod hlavičkou organizace Svazarm. Macharta oslovila v 90. letech minulého století radnice, aby se k dopravě vrátil. Klíčová je letní sezona, na lodi hrává swingová kapela. Svět brázdí loď pro 55 cestujících. „Jede v průměru osmkrát za den. Jsme závislí na lázeňských hostech a kapacitě lodi. Zájem je, lidé se kolikrát na loď ani nedostanou,“ řekl ČTK Machart.

Kolem Světa vede 12 kilometrů dlouhá pěší stezka. Jsou podél něj i koupaliště a také pláž Ostende. Zajímavostí je malý ostrov; patřil k předměstí. Na ostrově se dochovala studna z roku 1379, která sloužila pivovaru. Dnes mají na ostrově část zázemí veslaři, festival Okolo Třeboně tam letos při svém 30. výročí uspořádal koncert. Při prvním ročníku festivalu Anifilm se poblíž ostrova promítaly filmy z plátna na vodě.

Rybníky Svět, Rožmberk, Zlatá stoka a Stará a Nová řeka jsou jako Rožmberská rybniční soustava národní kulturní památkou. Pod hrází Světa mají rybáři sádky, jež napájí buď vodou z Opatovického rybníka, nebo ze Světa.

Reklama

Související témata:

Doporučované