Hlavní obsah

Trend posledního desetiletí: Vánoce teplejší než Velikonoce

Naposledy v Praze na Štědrý den klesla průměrná teplota pod nulu v roce 2007. Ilustrační fotografie.

Reklama

Posledních deset let byl v České republice spíš teplejší Štědrý den. Vánoční sníh si užívají výhradně na horách. Svědky pomalu se oteplujícího prosince ale můžeme být už od šedesátých let.

Článek

Vánoce budou letos podle meteorologů opět na blátě. Při pohledu na data z nedávné minulosti to ale není až zas takové překvapení: za posledních deset let se například v Praze nedostala průměrná teplota na Štědrý den ani jednou pod nulu.

V rámci celé ČR se průměrná denní teplota na Štědrý den v období let 2008–2017 pohybovala mezi 1,2 a 5,6 °C, uvádí ČHMÚ. Přitom v období od roku 1961 byla průměrná teplota na Štědrý den nižší než 0 °C ve více než v polovině případů.

Z posledních prosinců byl v průměru nejchladnější ten v roce 2010. Ani to ale nestačilo, aby se poslední desetiletí nestalo tím nejteplejším v historii měření.

O více než 3 stupně za 50 let

Na grafu výš to možná není vidět natolik jasně, ale když srovnáme průměr z počátku měření Českého hydrometeorologického ústavu, pak v 60. letech byla průměrná teplota v prosinci těsně necelé -3 °C. V poslední dekádě se teplota vyhoupla o více než 3,5 stupně na 0,55 °C.

Průměrná teplota se postupně zvyšuje prakticky dekádu po dekádě. Posledních deset let je v Česku průměrně teplejší prosinec než kdykoliv za celou dobu měření. V roce 2015 jsme dokonce zažili prosinec s průměrnou teplotou 3,7 °C. Pro srovnání: Jde ještě o dalších 0,7 stupně víc, než je teplotní normál v březnu.

Historicky nejnižší teplota v prosinci byla naměřena těsně před Vánoci 21. 12. v roce 1929. Krásno nad Bečvou tehdy zaznamenalo mrazivou teplotu rovných -34 °C.

Sníh jen na několika místech

Ani vánoční sníh už v Česku není příliš obvyklým jevem. Podle mapy ČHMÚ je na většině území republiky pravděpodobnost sněhu na základě dat z posledních deseti let pod 50 procenty.

Na mapě je také vidět, že vyšší pravděpodobnost vánočního sněhu kopíruje hlavně horské oblasti českého pohraničí.

Za poslední dekádu bylo na Štědrý den dokonce čtyřikrát tepleji než později o Velikonocích. Nejvyšší rozdíl pozorovali meteorologové před osmi lety, kdy průměrná teplota o Štědrém dnu 2012 byla o 5 °C vyšší než na velikonoční neděli v roce 2013.

Reklama

Doporučované