Hlavní obsah

Trend se potvrzuje. Piráti a Starostové předběhli Babiše v dalším průzkumu

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Nejnovější průzkum agentury Ipsos řadí na první místo koalici Pirátů a Starostů. Sociální demokraty a komunisty naopak ze Sněmovny vyprovází.

Článek

Pokud by se v březnu 2021 konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je koalice Pirátů a hnutí STAN s výsledkem 26,9 %. Vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos. Volební účast by podle něj dosáhla 65 procent právoplatných voličů.

Jedná se už o třetí průzkum, který koalici Pirátů a STAN přisoudil vítězství ve volbách. V únoru a v březnu podobné výsledky přinesly i agentury Kantar a Median.

Podle nejnovějšího průzkumu by bylo vítězství docela těsné, jen o zhruba půldruhého procenta před druhým hnutím ANO. Tomu přisuzuje 25,3 procenta hlasů. Koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by skončila na třetím místě s výsledkem 20,9 procenta.

Jak si vedou strany? Podívejte se na unikátní model Seznam Zpráv:

Do Poslanecké sněmovny by se rovněž dostalo hnutí SPD se ziskem 9,5 procenta. Naopak v poslaneckých lavicích už by nezasedli sociální demokraté a komunisté. ČSSD a KSČM si v porovnání s únorem pohoršily a v březnu by dosáhly shodného zisku 4 procent.

Koalice Pirátů a hnutí STAN podle Ipsosu dosahuje také největšího potenciálu. Pokud by ji volili všichni voliči, kteří ji alespoň zvažují, dosáhli by na 44,9 procenta.

Na druhém místě je pak koalice SPOLU, která si v porovnání s únorem polepšila o jeden procentní bod na 35,9 procenta. Na třetím místě je hnutí ANO s volebním potenciálem 31,6 procenta, u kterého dochází k postupnému snižování tohoto potenciálu již od letošního ledna.

Celkem se výzkumu, který agentura tvořila pro koalici SPOLU, zúčastnilo 1036 respondentů. Statistická odchylka u tohoto průzkumu je v rozmezí +-1,5 procentního bodu u malých stran a až +- 3,2 procentního bodu u velkých stran.

Reklama

Doporučované