Hlavní obsah

Trenér Belgie: Tomáš Souček na mě opravdu udělal dojem

Foto: Profimedia.cz

Na Tomáše Součka, autora hattricku v zápase s Estonskem, prší chvála ze všech stran, včetně kouče nadcházejícího soupeře českého národního týmu, celku Belgie.

Reklama

Až bude trenér Roberto Martínez připravovat svůj hvězdný tým na sobotní zápas s Českem, určitě neopomene zmínit jméno Tomáše Součka. Podle něj je jen otázkou času, kdy po sympatickém záložníkovi sáhne některý z největších klubů.

Článek

Sedmačtyřicetiletý Španěl vede belgický národní tým od srpna 2016, ovšem k Anglii a Premier League má speciální vztah. Jednak proto, že na ostrovech strávil deset let coby hráč, ale hlavně díky trenérským angažmá ve Swansea, Wiganu a Evertonu.

Nejlepší ligovou soutěž na světě však nesleduje jen ze sentimentu, ale proto, že řada z hvězd jeho týmu působí právě v Anglii. Díky tomu mu pochopitelně nemohly uniknout výkony české dvojice Tomáš Souček – Vladimír Coufal v barvách West Hamu United. A především o autorovi hattricku ze středečního kvalifikačního duelu proti Estonsku se Roberto Martínez rozvyprávěl v exkluzivním rozhovoru Samindra Kuntiho pro nové číslo čtvrtletníku Football Club, které v těchto dnech vychází.

Foto: Profimedia.cz

Roberto Martínez sedí na lavičce Belgie, jednoho z nejsilnějších světových týmů. Předtím vedl Wigan nebo Everton.

Belgie se ocitla v kvalifikační skupině s Českem poprvé od roku 2001, ale vy už máte v roli reprezentačního kouče zkušenost z přípravného duelu z června 2017, který jste vyhráli 2:1. Jaká je vaše obecná zkušenost s českým fotbalem?

„Vzpomínám si na ten zápas, hráli jsme v Bruselu, byl to náročný a vyrovnaný duel. Vyhráli jsme, ale viděli jsme, že soupeř má dobré hráče. Čeští fotbalisté mi z hlediska mentality připomínají ty belgické. Když přestoupí do zahraničí, dokážou se rychle adaptovat na nové prostředí a novou kulturu, dokážou být na hřišti velmi užiteční a efektivní. A Tomáš Souček je pravděpodobně ukázkovým příkladem. Způsob, jak rychle si zvykl na tempo Premier League, a významná role, jakou nyní má ve West Hamu, jen potvrzují má slova. Češi se umějí adaptovat ve velkých soutěžích.“

Co vás na něm nejvíc zaujalo?

„Musím říct, že na mě opravdu udělal dojem. Určitě patří k nejlepším přestupům v Premier League za poslední rok a má velký podíl na tom, jak vysoko se West Ham pohybuje v tabulce. Tomáš je typem moderního záložníka. Nejde nezmínit jednu věc, je komplexním hráčem, který je na hřišti vždy vidět. Umí výborně načasovat svou podporu do útoku a do vápna, samozřejmě je pro soupeře i velkou gólovou hrozbou. Opravdu hodně zajímavý hráč.“

Během prvních měsíců Součkova angažmá ve West Hamu byl často přirovnáván k Marouanemu Fellainimu, kterého dobře znáte. Vidíte tam také podobu?

„Je to hráč, který má některé věci skutečně podobné s Marouanem, oba jsou velmi dobří v mnoha aspektech hry. Samozřejmě asi nejviditelnější je, jakým způsobem dokážou podporovat ofenzivu ve vápně, jak v něm umí být nebezpeční. V tomhle jsou prakticky stejní. A taky mi Tomáš trochu připomíná Gustava Poyeta během jeho kariéry v Chelsea (1997–2001), který byl taky velmi komplexním záložníkem, jenž chtěl být u všeho.“

Součkova reputace v Anglii roste každým odehraným zápasem, už se začíná řešit, kam se jednou z West Hamu posune. Má podle vás na úroveň týmů Top 6?

„Je to jen otázka času. Zlepšuje se krok za krokem. Kdyby se s West Hamem dostal třeba do Champions League, obrovsky by mu to pomohlo. Ještě víc by se zvýraznil jeho význam pro klub. Každopádně má k tomu potenciál, je mu teprve šestadvacet, což je ideální věk a příležitost se ještě vyvíjet a stát se skutečně top hráčem. Jsem si jistý, že by se ve West Hamu mohl rozvíjet i dál, pokud by postoupili do Ligy mistrů.“

Vy jste přišel do Anglie v roce 1995 a celkově tam strávil coby hráč i trenér jednadvacet let. Kteří čeští hráči vás nejvíce zaujali?

„Musím říct, že tým, který na EURO 1996 došel až do finále, byl svým způsobem působivý. Karel Poborský po šampionátu přestoupil do Manchesteru United. Taky Milan Baroš měl hodně zajímavý vstup do angažmá v Liverpoolu. Ale vynikajícím hráčem, který položil Česko na mapu Premier League, byl Petr Čech. Jednu dobu to byl pro mě nejlepší brankář na světě. Obdivoval jsem jeho osobnost na hřišti, v průběhu let se z něj stal úžasný lídr. Vždycky jsem to vnímal tak, že reputace českého fotbalu hodně těžila z toho, co Petr Čech v Premier League předváděl a čeho dosáhl.“

Autor je šéfredaktorem magazínu Football Club. Jeho nejnovější vydání obsahuje nejen celý rozhovor s koučem Martínezem, ale i velký materiál o chlebodárci Tomáše Součka, West Hamu United.

Reklama

Doporučované