Hlavní obsah

Trenér reprezentace obviněn ze zneužívání. Oč šlo, popsaly tři hráčky

Foto: Profimedia.cz

Asociace stolního tenisu řeší mravnostní skandál kolem někdejšího trenéra mládežnických reprezentantek.

Reklama

Bývalého trenéra kadetek obvinila policie koncem května. Říkal nám v umývárně, jak by nás ohnul, uvedly jeho bývalé svěřenkyně, které se rozhodly o věci promluvit.

Článek

Karolíně bylo čtrnáct. Ve stolním tenisu patřila ve své kategorii ke špičce. V sezóně 2011/2012 se dostala do reprezentačního týmu kadetek a tím i pod vedení tehdejšího trenéra reprezentace.

„Měly jsme z něj strach. Často vyhrožoval, že nás z reprezentace vyloučí, a do toho měl strašné kecy a sexuálně laděné narážky,“ popisuje Karolína chování tehdy šestačtyřicetiletého trenéra, na kterého jedna z bývalých svěřenkyň podala loni v září kvůli jeho chování trestní oznámení.

„Když si třeba v umývárně některá z nás myla hlavu, řekl jí, že by ji ohnul přes umyvadlo a už by to jelo. Nebo nás v bazénu varoval, abychom si dávaly bacha, jak se hýbeme, že by se mu mohla udělat boule na ručníku. Měl nechutné komentáře, když jsem jedla banán. Jindy zase mluvil o vibrátorech. Dvojsmyslné narážky měl často,“ vzpomíná na svou ranou hráčskou etapu žena, která se spolu s dalšími dvěma někdejšími svěřenkyněmi trenéra M. L. rozhodla dlouho zamlčované věci zveřejnit –⁠ i proto, že podle ní trenérovy praktiky hranici nechutných řečí přesáhly –⁠ jednu z hráček nutil tančit polonahou nebo jí masíroval prsa.

Karolína i obě další svěřenkyně M. L. si pro své výpovědi pro Seznam Zprávy daly obvyklou podmínku –⁠ podobně jako jiné ženy v případech sexuálních deliktů, chtějí zůstat v anonymitě, aby se vyhnuly nechtěnému zájmu okolí. A pod skutečnými jmény nechtějí vystupovat i proto, že se stolnímu tenisu nadále na vrcholné úrovni věnují.

Zveřejnit případ je však podle nich jediná cesta, jak přimět vedení České asociace stolního tenisu (ČAST), aby dotyčnému trenérovi zamezila styk s nezletilými. „Jde nám jen o to, aby další holky neprožily to samé, co my,“ uvedla Karolína, proč poté, co vypovídala na policii, svěřují s kolegyněmi nyní svá svědectví také médiím.

Podle hráček byla asociace stolního tenisu o chování svého trenéra detailně informována už nejméně před rokem a půl. Výkonný výbor však nijak nejednal a trenérskou licenci M. L. dosud nezrušil.

Vyšetřující úřady však jednat začaly. Loni na podzim bylo podáno trestní oznámení a koncem letošního května policie trenéra obvinila.

„Trestní oznámení jsem s klientkou podával 17. září 2020. Případ vyšetřuje Krajské ředitelství Policie Královéhradeckého kraje, oddělení obecné policie kriminality. Dotyčný trenér byl 31. května 2021 obviněn ze zvlášť závažného zločinu pohlavního zneužití, za což mu může hrozit až deset let vězení,“ říká advokát Ivo Žižkovský, který hráčku zastupuje.

Obviněný trenér M. L. do telefonu Seznam Zprávám řekl, že s obviněním nesouhlasí, ale nechce k tomu nic víc sdělit. Rozhovor, kde by svůj nesouhlas se závěry vyšetřovatelů vysvětlil, odmítl.

Nešlo jen o „kecy“

Bývalá mládežnická reprezentantka Karolína se vrací o devět let zpět a říká, že nejvíce „pozornosti“ tehdejší trenér reprezentace kadetek L. M. věnoval její spoluhráčce Lence. „V hlavě jí vytvořil dva světy. Jeden, co se děje doma, druhý, co se děje s ním. A ty se nesměly míchat. O tom jejich druhém světě samozřejmě nesměla s nikým mluvit. Ani s rodiči.“

Karolína vzpomíná na jeden večer během soustředění před mistrovstvím Evropy. Trenér jim řekl, že si chce kvůli čtyřhře ověřit, jak si s Lenkou ladí. „Takže nás pozval do pokoje. Ležel na posteli jen v trenýrkách a řekl, abychom před ním spolu tančily,“ vybavuje si Karolína. „Bylo nám čerstvě patnáct. Byly jsme naučené, že trenér je autorita, že se mu neodmlouvá. Naprosto jsme mu důvěřovaly. A tak jsme tancovaly…“ odmlčí se. „To byl pro mě asi ten nejhorší zážitek.“

U Lenky však podle Karolíny zašel trenér ještě dál. „Vyprávěla mi, že ji masíroval. Nejprve záda v podprsence, pak bez podprsenky, pak se měla otočit a masíroval ji předek. Mluvila o takzvaných osmičkách a ukazovala přitom pohyby jeho dlaní na své hrudi.“

To se podle Karolíny odehrálo dokonce v době, kdy byla Lenka nezletilá. „Pak musela být Lenka jen v kalhotkách, nakonec i bez nich jen s malinkatým ručníkem přes intimní partie. Vyprávěla mi, když to řeknu kulantně, jak k ní trenér promlouval ohledně estetické úpravy těla.“

Seznam Zprávy Lenku kontaktovaly, aby verzi své spoluhráčky potvrdila. Bylo jí nepříjemné hovořit o těchto věcech osobně, ale poslala své vyjádření písemně.

„Karolína popisuje pravdivě, co se mi stalo, a nic nepřibarvuje. Nemyslela jsem si, že by se tato minulost ještě někdy otevřela. Nestalo by se tak, kdyby se M. L. později opět nepatřičně nezachoval k další svěřenkyni. Zaráží mě, že vedení svazu s tím nic neudělalo před lety a ani teď. Tohle nemůže nikoho nechat klidným,“ napsala redakci Lenka.

Sepsali to pro rodiče

Za vrchol trenérova chování k Lence považuje Karolína věci, které se odehrály před devíti lety ke konci mistrovství Evropy v rakouském Schwechatu.

„Po jednom pozápasovém sezení s trenérem přišla Lenka do pokoje v slzách,“ vzpomíná Karolína. „Trenér jí vyčetl, že se nešotuje (dostatečně se neraduje nebo nehecuje), neprojevuje dostatečně emoce a navrhl, že by se měli podívat na porno.“

Karolína říká, že to byla poslední kapka, po níž zvedla telefon a zavolala rodičům.

„Bály jsme se, že máme průšvih, a tak jsme na papír v bodech sepsaly všechno, co se nám za tu sezónu s trenérem stalo.“

Rodiče obou dívek přijeli do Rakouska hned druhý den ráno. „Táta mi vyprávěl, že z papíru, kde jsme trenérovy skutky sepsaly, četli bod po bodu a říkali: vysvětlete nám, co to má znamenat?“

Pak rodiče podle Karolíny papír předali vedení, aby to s trenérem vyřešilo, a dcery-reprezentantky si odvezli domů.

Mohlo to být proti nám. Neblázněte

S rodiči se tehdy sešel první místopředseda výkonného výboru stolního tenisu Nikolas Endal.

„Večer mi volala vedoucí výpravy, že se něco stalo, že je nějaké podezření, a tak jsem tam jel a toho trenéra jsme od děvčat ihned odstavili,“ popisuje.

Že by existoval papír se soupisem deliktů, ale odmítá. „S hráčkami jsem tehdy nemluvil a od rodičů jsem nic nedostal. Nikdy jsem ho (papír) neviděl. Neexistuje. Vymýšlí si to, je to lež,“ řekl Seznam Zprávám dlouholetý funkcionář. Informace měl prý jen o nějakém verbální obtěžování.

I předseda výkonného výboru Zbyněk Špaček se podivil, proč se devět let starou událostí vůbec Seznam Zprávy zabývají.

„Trenér tehdy popřel jakékoliv nevhodné chování, máme to od něj i písemně doložené. Bylo to tedy tvrzení proti tvrzení,“ hájí se Zbyněk Špaček. Je přesvědčen, že udělal maximum –⁠ navzdory tomu, že se neobrátil na policii, ačkoli šlo o mimořádně závažné podezření, že jeho reprezentační trenér zneužíval děti.

„Podnět policii jsme nedávali, protože kdyby se ukázalo, že je neoprávněný, mohlo by to být proti nám. Neblázněte,“ podivuje se předseda.

Funkcionáři pak nyní obviněnému M. L. vypověděli smlouvu reprezentačního trenéra, ale na klubové úrovni mohl trénovat děti nadále.  A když se posléze M. L. stal vedoucím trenérem a sportovním manažerem Centra mládeže, výkonný výbor asociace stolního tenisu ho opět zaměstnal.

„V roce 2015 nebo 2016 jsme ho znovu angažovali jako trenéra. Nebyl obviněný, ani odsouzený a nebylo proti němu vedeno žádné trestní stíhání, takže jsme neměli důvod to neudělat,“ říká funkcionář, který však tehdy odmítl nechat případ policejně vyšetřit.

Jedeme dál

V případě funkcionářů stolně tenisové asociace pak neplatí ani slova, že případy podezření proti M. L. jsou devět let stará.

Seznam Zprávy hovořily s hráčkou, která uvedla, že na vulgární chování trenéra M. L. narazila o několik let později, když opět trénoval v Centru mládeže.

„Na všechny holky ve skupině měl blbé řeči. Třeba nám ukazoval sochu sv. Davida a říkal, že on ho má většího. Nebo když jsme jedly nanuk, tak popisoval, jak si ho správně dávat do pusy a podobný narážky. Každý den bylo něco,“ říká tato bývalá svěřenkyně, která podobně jako kolegyně svěřila své svědectví i do policejního protokolu.

Ani v jejím případě nezůstalo podle ní ze strany M. L. jen u slov. Jeho nepatřičné doteky začaly prý někdy od jejích třinácti let. „Ukazoval nám, jak hrát a sahal na nás jinak než normální trenéři. V autě mi hladil nohu, ale já jsem byla tak paralyzovaná, že jsem nic neřekla. Nedala jsem ji pryč.“

Jako velmi nepříjemný zážitek si tato svědkyně vybavila mezinárodní turnaj, na němž byla pouze s trenérem a jeho synem. „Bylo mi zhruba patnáct let. Řekl, že klub má málo peněz, a tak objednal jeden apartmán pro všechny. Když jsem se vrátila z tréninku, všimla jsem si, že dvě původně oddělené postele jsou najednou přistrčené k sobě,“ vypráví.

Neměla prý sílu odporovat. „Ano, spali jsme vedle sebe. A důvod? My jsme se ho všechny bály. Někdy jsem měla pocit, že mu dělá dobře, když někoho rozbrečí.“

I této svěřenkyni trenér tvrdil, že co se v hale stane, v hale zůstane. „Až když jsem byla starší, tak jsem se holkám svěřovala a postupně mi došlo, že on není normální.“

Fyzicky nebylo nic, tak co

Hráčka říká, že kvůli chování trenéra M. L. také odešla do jiného klubu. Její příběh se dostal ke Karolíně a ta –⁠ po zmíněném papíru rodičům –⁠vystoupila proti chování M. L. podruhé.

„Když jsem se dozvěděla, že se jí stalo to samé, co před lety nám, hrozně mě to naštvalo. Před zhruba rokem a půl jsem zorganizovala schůzku s předsedou Špačkem. Byly jsme tam my tři holky: já, Lenka a dívka z jeho nového angažmá. Vše, co jsme zažily a tím myslím úplně vše, jsme mu převyprávěly.“

Schůzka prý trvala půldruhé hodiny a předseda se dozvěděl nejen o nepatřičných řečech, ale hlavně i o masážích a dalších fyzických kontaktech. „Jen jsme po něm chtěly, aby výbor asociace toho trenéra odstřihl od mládeže. Aby nemohl ublížit dalším holkám.“

Jenže nestalo se nic. Proč? Předseda onu schůzku interpretuje jinak.

„Ptal jsem se na té schůzce dívek a ony mi řekly, že to byly jen verbální řeči, fyzického nebylo prý nic. Skutečně,“ říká předseda asociace stolního tenisu Špaček.

Navíc tvrdí, že šlo jen o krátký rozhovor s hráčkami. „Mně tato situace mrzí,“ říká, ale hned vysvětluje, že nemíní ani chování trenéra, ani svůj vlastní přístup k podezřením. „Mrzí mě to, že po devíti letech se něco vytahuje,“ uvedl předseda.

Česká asociace stolního tenisu v minulém roce trenérovi L. M. neprodloužila trenérskou smlouvu, ale až minulý týden zahájila proces odebrání licence.

Reklama

Doporučované