Hlavní obsah

Trenér zachráněných thajských fotbalistů: Kdybych jim řekl, že jsme uvěznění, panikařili by

Trenér fotbalistů v rozhovoru promluvil o tom, jak je v jeskyni udržoval v klidu.Video: ABC, AP

 

Reklama

Thajský trenér Ekkapol Čantchavong, který spolu s týmem mladých fotbalistů přežil pobyt v zatopené jeskyni, poskytl rozhovor stanici ABC News. Vysvětlil, jak zajistil, aby nepanikařili.

Článek

Vyrovnanost a rozvaha trenéra thajského fotbalového týmu Ekkapola Čantchavonga byla zřejmě jedním z klíčových faktorů, které ovlivnily, že 12 mladých fotbalistů uvězněných v jeskyni nepodlehlo panice a přečkalo v zaplaveném komplexu až do své záchrany na začátku července. Vyplývá to z rozhovoru s Čantchavongem, který ve středu zveřejnila stanice ABC News.

„Od začátku jsem věděl, že jsme uvěznění v jeskyni. Nejdřív jsem se snažil znovu získat klid. Mluvil jsem jen o pozitivních věcech. Řekl jsem klukům, že musíme chvíli počkat, že voda může opadnout a my se dostaneme ven. Kdybych jim řekl, že jsme uvěznění v jeskyni, panikařili by,“ odpověděl Čantchavong na otázku, jak zajistil, že tým zůstal v klidu.

Thajsko na začátku srpna udělilo Čantchavongovi občanství společně s dalšími třemi mladíky. Podle místních úřadů měla čtveřice na občanství nárok a jejich uváznutí v jeskyni s jeho udělením nesouvisí.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června kvůli stoupající vodě, která je přinutila ustupovat hlouběji do jeskynního komplexu. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Reklama

Doporučované