Hlavní obsah

Trénuje pod vedením Jana Železného: Je rock star, říká oštěpařka Gillarová

Hostem Ušáku Jaromíra Bosáka byla Irena Gillarová.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

V něčem je Česko opravdu velmoc. O oštěpařkách a oštěpařích to platí stoprocentně. Na jedné straně pánové Veselý, Vadlejch, Frydrych a další, na straně druhé dámy Špotáková, Ogrodníková a Gillarová.

Článek

A nad tím vším stojí trojnásobný olympijský vítěz a dnes trenér Jan Železný.

Právě do trenérské skupiny Jana Železného patří i Irena Gillarová. Atletka, která začínala se středními tratěmi, ale nakonec u ní vyhrál oštěp. Nejspíše kvůli Barboře Špotákové, jejímiž plakáty měla Irena, tehdy ještě pod jménem Šedivá, vyzdobený celý pokoj. O to raději je, že dnes se potkává se svým idolem jako se soupeřkou i kolegyní.

Irena má za sebou už účast ve finále evropského i světového šampionátu. Ale právě dvanácté místo na mistrovství světa Irenu Gillarovou spíše zklamalo, než aby převládla radost nad postupem mezi dvanáct nejlepších. I když šlo o premiérový zážitek tohoto druhu. Když víte, že máte na víc…

Radikální změnu ve svém životě Irena udělala ve chvíli, kdy odešla na čtyři roky studovat do USA, konkrétně do Virginie. Jejím hlavním oborem byly mezinárodní vztahy a dnes si dovede představit, že po atletické kariéře bude pracovat ve strukturách Evropské unie. I když byly začátky v Americe těžké, hodnotí česká oštěpařka rozhodnutí odejít studovat do Spojených států jako to nejlepší, které udělala. Navíc si ji škola sama vybrala kvůli sportovním výsledkům, takže obdržela stipendium, z něhož se dalo během studia, tréninků i závodů slušně vyžít.

Jen slova chvály má pro svého trenéra Jana Železného. Zároveň je prý i dobrým průvodcem po světě zranění, protože sám s několika během své úspěšné kariéry bojoval, takže přesně ví, jak dokáže oštěp, disciplína velmi náročná, bolet. Ostatně sama Irena Gillarová říká, že žádný oštěpař není úplně zdravý. Nejen to, ale i mnohé další se můžete dozvědět v Ušáku číslo 112.

Reklama

Související témata:

Doporučované