Hlavní obsah

Trest si odseděl, teď musí sbormistr čelit svým obětem. Byli jsme u setkání

Záhady Josefa Klímy z 21. 11. 2019: Trest si odseděl, teď musí čelit svým obětem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sbormistr si odseděl trest za podvody, venku ale čekají lidé, kterým ublížil. Jak dopadlo setkání s jednou z jeho obětí?

Článek

„Doufám, že měl ve výkonu trestu dost času přemýšlet o tom, co způsobil mnoha lidem. A že se k tomu nějak postaví. Že neuteče jako zbabělec tak, jak to měl dříve ve zvyku,“ říká Naděžda Uhlířová.

Potkali jsme se jen krátce před tím, než se měla sejít se svým bývalým partnerem, vedoucím dívčího souboru Dalmateens Vítězslavem Maštalířem.

Maštalíř byl v minulosti vyšetřován kvůli nestandardnímu chování ke svým nezletilým svěřenkyním. Následně byl odsouzen za držení dětské pornografie.

Mimo to řešil vlastní finanční problémy tím, že si od investorů půjčoval až milionové částky s legendou, že je zhodnotí obchodováním na americké burze a následně vrátí s významným ziskem.

Jak se následně ukázalo, na americké burze neobchodoval a pouze se takto snažil vylákat peníze z desítek lidí. Tyto finanční prostředky poté investoval do svého projektu Dalmateens – hudebního studia spojeného s působením dívčího souboru.

Soud vyčíslil způsobenou škodu na 90 milionů korun a Maštalíře poslal na sedm a půl roku do vězení. Před rokem byl ale podmíněně propuštěn na svobodu poté, co si odseděl polovinu trestu.

Uhlířová se s Vítězslavem Maštalířem seznámila už v roce 2003, tehdy byla dvakrát rozvedená a sama vychovávala devítiletou dceru Elišku. Klavírista a skladatel byl sice o 15 let mladší, ale protože si výborně rozuměl s její dcerou, nebrala velký věkový rozdíl jako překážku.

Tehdy samozřejmě netušila, že ji tento vztah přivede za pár let totálně na dno a stane se kvůli němu doslova štvancem exekutorů. „Viděla jsem, jak na dceru reaguje pozitivně a jak je k ní přátelský. Byla jsem šťastná, že jsem konečně našla někoho, s kým si rozumí,“ popisuje začátky partnerství Naděžda Uhlířová.

Vztah brala jako perspektivní. A nic na tom nezměnil ani fakt, že Maštalíř věnoval daleko větší pozornost dceři než jí samotné.

„Když byly třeba Vánoce, pamatuji si, jak jsem od něj dostala dárky, které jsem si přála. A mamce dal třeba sušené fíky. Což mi přišlo dost vtipné, aby své partnerce dal k Vánocům sušené ovoce,“ říká dnes již dospělá dcera paní Uhlířové Eliška.

„Postupem času jsem si všimla, že dává víc lásky jí než mně. Že jí dává takovou pozornost, kterou by měl dávat své partnerce. Že jí psal takové SMSky – miluju tě, myslím na tebe… Mně to nikdy nenapsal,“ dodává Uhlířová starší.

Přestože později vyšla najevo Maštalířova slabost pro mladá děvčata, Naděžda Uhlířová je přesvědčena o tom, že v době jejich vztahu si na dceru nic nedovolil. A když pak Eliška odrostla a začala u ní puberta, přestala Maštalíře zajímat úplně. Souběžně s tím také ochladl vztah partnerský.

V roce 2009 začala Naděžda Uhlířová pro Maštalíře pracovat v jeho studiu Dalmateens jako osobní asistentka.

V té době měl Vítězslav Maštalíř nedořešené problémy s předchozí firmou, a proto požádal paní Uhlířovou, aby si založila živnostenský list. Následně pak veškeré faktury spojené s chodem studia a jeho propagací vystavoval na její jméno.

Jak se později ukázalo, řadu z nich nikdy neuhradil.

Poté, co muže začala vyšetřovat policie a odvedla ho v poutech, jeho velkolepý projekt se sesypal jak domek z karet. A po Naděždě Uhlířové začali jít věřitelé a následně exekutoři. Vysvětlování, že pro Maštalíře jen pracovala a za jeho dluhy odmítá nést odpovědnost, nikoho nezajímalo.

Skončila i s dcerou jako bezdomovec na ubytovně, v každém dalším zaměstnání jí okamžitě většinu výdělku zabavili exekutoři. Dluhy však, místo aby ubývaly, narůstají do astronomických výšek. Z původních 600 tisíc je to dnes, po devíti letech, neuvěřitelných 11 milionů.

Když se tedy paní Uhlířová dozvěděla, že Vítězslava Maštalíře pustili předčasně z vězení, rozhodla se s ním potkat a apelovat na něj, aby dluhy převedl na sebe.

Jak dopadlo jejich setkání? Dokázal se Vítězslav Maštalíř postavit ke své minulosti čelem? A má Naděžda Uhlířová šanci se obrovských dluhů zbavit a začít žít zase normální život?

Odpovědi najdete v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované