Hlavní obsah

Trest smrti je špatný v jakémkoliv případě, rozhodl papež František

Podle papeže Františka je trest smrti špatný a existují jiné možnosti. Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Vatikán doposud trest smrti toleroval. Za změnou stojí sám papež František. Ten kontroverzní akt kritizuje od nástupu do úřadu.

Článek

Římskokatolická církev ve středu definitivně změnila svůj pohled na trest smrti. Nyní je podle ní nepřípustný a existují i jiné způsoby, jak ochránit dobro lidstva.

Za změnou stojí sám papež František. Ten kontroverzní akt kritizuje od nástupu do úřadu. Doposud byl ale církví tolerován. Nyní však hlava Vatikánu rozhodla, že předchozí učení je špatné a v novém vydání katechismu (soubor základních křesťanských principů) už bude trest smrti veden jako zakázaný.

Do nynější doby platící katechismus, který schválil v roce 1997 papež Jan Pavel II., trest smrti přitom povoloval s tím, že potřeba tohoto trestu „je velmi řídká, téměř neexistující“. Katolická církev nicméně hrdelní trest připouštěla v případě, že byl „jediným možným způsobem, jak efektivně chránit lidské životy před nespravedlivým agresorem“. Církev by proto uvítala jeho zrušení po celém světě.

Nové církevní pravidlo velmi pravděpodobně narazí na vlnu nevole u katolíků ze zemí, kde trest smrti stále platí. Mezi tyto země se řadí například Spojené státy nebo Bělorusko.

Organizace Amnesty International, jež bojuje za zrušení trestu smrti po celém světě, krok Vatikánu uvítala. „Církev vyjádřila svůj odpor k trestu smrti již v minulosti, nicméně slovy, která nebyla jednoznačná,“ uvedl Riccardo Noury z AI. „Nyní to řekli velmi jasně,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované