Hlavní obsah

Trest za závislost na analgetikách v USA? 215 miliard korun pro jednu rodinu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký federální soud podmínečně schválil bankrot farmaceutické firmy Purdue Pharma a plán na její reorganizaci. Jeho součástí je i dohoda o urovnání žalob v hodnotě až deseti miliard dolarů, v přepočtu 215 miliard korun.

Článek

Firma, kterou vlastní rodina Sacklerových, je předmětem tří tisíc žalob z řad států, lokálních vlád, kmenů domorodých Američanů, nemocnic, svazů a dalších uskupení, kvůli svému léku OxyContin. Ten byl podle nich v USA jedním ze spouštěčů takzvané opioidové krize, která stála od roku 1999 životy až půl milionu lidí, informuje britský The Guardian.

Podle soudce je nepochybné, že Purdue Pharma svými praktikami při snaze o zvýšení prodejů analgetika OxyContin přispěla k vytvoření a prohloubení krize vyvolané nadužíváním opioidů. Statisíce Američanů si totiž na těchto lécích vytvořily závislost a až půl milionu jich pak v posledních 20 letech zemřelo na předávkování.

Sacklerovi se nicméně považují za nevinné. „Přestože zpochybňujeme obvinění, která byla vznesena ohledně naší rodiny, vydali jsme se touto cestou, abychom pomohli v boji proti vážné a složité krizi v oblasti veřejného zdraví. Doufáme, že toto usnesení bude signálem začátku dalekosáhlého úsilí o poskytnutí pomoci tam, kde je to nejvíce potřeba,“ uvedla rodina v prohlášení. „Rozhodnutí je důležitým krokem k tomu poskytnout potřebné zdroje lidem a komunitám, které je potřebují. Doufáme, že tyto prostředky pomohou tohoto cíle dosáhnout,“ dodala.

Středeční rozhodnutí insolvenčního soudce Roberta Draina znamená, že majitelé firmy Purdue Pharma se vzdají vlastnictví společnosti a přispějí na vyrovnání částkou 4,5 miliardy dolarů. To je má v budoucnu ochránit před dalšími žalobami.

Z fondu určeného na kompenzace obětí opiátové krize by pak každý z postižených měl získat 3500 až 48 000 dolarů (75 000 Kč až jeden milion Kč). Rozhodnutí nicméně nechrání členy rodiny a další zainteresované před možným obviněním z kriminální činnosti. Stíhat je tak stále mohou generální prokurátoři nebo americké ministerstvo spravedlnosti, informuje CNN. Některé americké státy se navíc chtějí proti rozhodnutí soudu odvolat.

„Je nám opravdu líto utrpení a ztrát, co lidé pocítili podobně jako vzteku a smutku v souvislosti s truchlením,“ dušuje se dále v prohlášení rodina. Podle soudce Draina nicméně členové rodiny, kteří u soudů svědčili, příliš lítosti neprojevili. „Vynucená omluva, není skutečná omluva,“ řekl. „A tak se bez ní budeme muset obejít,“ dodal. Rodina, přesto tvrdí, že se při svém působení ve správní radě společnosti vždy řídila zákony a etikou.

Před rozhodnutím se plánuje odvolat například generální prokurátor státu Washington Bob Ferguson. „Toto rozhodnutí je urážkou všech obětí opioidové krize, které neměly během soudního řízení žádný hlas,“ konstatoval. Generální prokurátor státu Connecticut William Tong před vydáním rozhodnutí uvedl, že se v případě potřeby odvolá. „Podle našeho názoru jsou Sacklerovi zodpovědní za rozsáhlé škody v Marylandu i v celé zemi,“ reagoval generální prokurátor státu Maryland Brian Frosh. „Tento plán umožňuje Sacklerovým užívat si bohatství ve výši miliard dolarů,“ připomněl.

Purdue Pharma požádala o ochranu před věřiteli v roce 2019, loni pak u soudu přiznala vinu za svůj podíl na vzniku opioidové krize. Mimo jiné uvedla, že lékařům platila za to, aby vystavovali více předpisů na léky obsahující návykové látky.

Firma má nyní podle plánu zaniknout a její aktiva převezme nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, ale také přípravky určené pro lidi, kteří bojují se závislostí na opioidech. Zisk bude určen k potírání důsledků krize.

Na základě aktuálního soudního rozhodnutí budou muset rodina Sacklerových též nadobro skoncovat s opioidovým byznysem v globálním měřítku. Prodejem silných analgetik si rodina přišla na částku přes deset miliard dolarů. Nadále tak patří k nejbohatším rodinám světa.

Sériím žalob v USA kromě Purdue Pharma čelí i další výrobci včetně firem Mallinckrodt, Teva či Allergan. Letos v červenci se tři největší američtí distributoři léků a farmaceutická firma Johnson & Johnson dohodly na zaplacení 26 miliard dolarů (566 miliard korun) jako urovnání žalob, které na ně mířily.

Reklama

Doporučované