Hlavní obsah

Trestejme znovu příživníky, navrhují komunisté. Narážejí ale i ve vlastní straně

Komunisté chtějí za příživnictví trestat ty, kteří zneužívají sociální dávky

 

Reklama

Každému, kdo by se vyhýbal práci, má podle návrhu komunistů hrozit pokuta nebo až půlroční vězení.

Článek

Komunisté chtějí trestat lidi za příživnictví. Vrátit tedy do právního řádu přečin spojený s érou před sametovou revolucí. Každému, kdo by se záměrně vyhýbal práci, by hrozila pokuta nebo až půlroční vězení. Jenže ani poslanci KSČM se neshodnou, zda je návrh potřebný.

Nepodepsal se pod něj například vlivný poslanec a ekonomický expert strany Jiří Dolejš. „Upřímně jsem přemýšlel nad tím, co tím chce básník říci,“ prohlásil komunistický poslanec. „Odhaduji, že je to snaha těch, kteří s tím přišli, reagovat na podrážděnost v některých regionech – v severních Čechách nebo na severní Moravě, kde se ti lidé setkávají se zneužitím dávek,“ doplnil Dolejš.

Poslanec Stanislav Grospič a další komunisté, s nimiž Seznam mluvil, připouštějí, že jedním z důvodů, proč příživnictví chtějí do zákona vrátit, je téma zneužívání sociálních dávek.

„Ano, může se to týkat někoho, kdo zneužívá sociální dávky. To znamená záměrně se vyhýbá práci,“ uvedl Grospič jeden z případů, koho by se mohlo příživnictví týkat.

Úvahy ekonomů: Plat i pro ty, co nepracují. Až 6600 korun měsíčně.

Ústecká poslankyně Hana Aulická Jírovcová přidává další. Jde podle ní také o rodiny, v nichž někteří členové odmítají chodit do práce a požadují, aby se o ně ostatní starali.

Ze stejných důvodů byli za příživnictví až třemi roky vězení trestáni všichni až do poloviny roku 1990. Poté byl tento trestný čin zrušen. Grospič tvrdí, že o návrat do socialismu nejde. „Ten trestný čin byl již za Rakouska-Uherska,“ doplnil.

Podle Dolejše by však měl být za příživnictví potrestán úplně někdo jiný. „Pro mě jsou daleko větší příživníci lidé, kteří ždímají ze společnosti velké miliardy, než nějaká okrajová záležitost někoho, kdo jako černý pasažér se trochu sveze na sociálním systému,“ podotkl.

Návrh zákona, který předložilo 26 ze 33 poslanců KSČM, nyní posoudí vláda. Poté by ho měla projednat Poslanecká sněmovna.

Reklama

Doporučované