Hlavní obsah

Třeštíková o překvapeních roku: O červeném koberci ani americké filmové akademii jsem nesnila

Režisérka Helena Třeštíková v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Ján Bavala, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Byla jsem zrovna v Karlových Varech – říkala jsem si, že budu chvíli odpojená od počítače a internetu – když mi najednou zazvonil telefon. Tak jsem to zvedla a tam jistá dáma z rozhlasu se mě zeptala, co prý říkám tomu, že jsem se právě stala členkou americké filmové akademie, která uděluje ceny Oscar. Tak to jsem v první chvíli nevěděla, která bije; mysela jsem si, jestli to není nějaký fór,“ svěřila se režisérka Helena Třeštíková se svým kuriózním zážitkem. V rozhovoru pro Televizi Seznam pak také objasnila, co všechno ji v souvislosti se zmiňovaným překvapením čeká v nejbližších měsících.

Článek

„Byla jsem zařazená do dokumentární sekce. Ve skutečnosti ještě přesně nevím, jestli se mě bude týkat pouze hlasování v této sekci, ale pokud ano, docela by mi to vyhovovalo. Co se týče hraných filmů, z hlediska tvorby je tato kategorie tak trochu mimo můj záběr – naopak zhlédnout všechny ty dokumenty, které jsou letos nominovány na Oscara, tak to je pro mě nesmírně zajímavá příležitost,“ dodává s úsměvem Třeštíková. A z jejích očí můžeme poznat, že se na novou zkušenost opravdu těší. „Teď už jen mít dostatek času, abych všem těm snímkům mohla věnovat pozornost, jakou si zaslouží,“ uzavírá režisérka, známá svojí precizností a svědomitostí.

Letošní rok je zatím pro Helenu Třeštíkovou plný mimořádných událostí. Společně s kolegou Jakubem Hejnou nedávno úspěšně odpremiérovali celovečerní snímek Forman vs. Forman. Ovace sklidili hned několikrát po sobě – v Cannes, kde měl dokument vůbec první slavnostní projekci; v Karlových Varech, v pražské Lucerně, poté v Karlíně atd.

„Vzhledem k tomu, že pracuji souběžně na několika projektech, k některým z nich se dokonce po určitých přestávkách vracím, tak si můžu jen málokdy říct, že mám zrovna čistý stůl. Časosběrnost je už taková ‚moje značka’, je to způsob práce a života zároveň. A především: Je to moje svobodná volba. Takže si nemůžu na nic stěžovat,“ směje se Třeštíková.

Volné chvíle s rodinou pak traví nejčastěji na rodinné chalupě za Prahou. S manželem Michaelem Třeštíkem mají za sousedy své děti – Hanku a Tomáše. „V létě se rádi setkáváme pod tímto velkým ořechem, je tady příjemný stín. Když tak přemýšlím nad tím, jak se od těch dob, kdy jsem ještě byla v Krátkém filmu, rozvinula a doslova rozkošatěla česká dokumentární tvorba, tak si říkám, že je to jako s tím naším oříškem: spousty větev a podob.“

Co dalšího o sobě Helena Třeštíková prozradila? Jak vzpomíná na začátky dnes již legendárních Manželských etud? Chystá další pokračování? A čeho si nejvíce váží na hrdinech svých dokumentů? To vše se dozvíte v Magazínu Slavní, který celoplošná Televize Seznam vysílá každé úterý od 21 hodin.

Reklama

Doporučované