Hlavní obsah

Trestně stíhaný boss Berbr ukončil své členství ve fotbalové asociaci

Foto: Profimedia.cz

Roman Berbr (vpravo) už opustil řady členů Fotbalové asociace ČR. Na snímku v rozhovoru se svým blízkým spolupracovníkem Miroslavem Libou, předsedou Středočeského krajského fotbalového svazu.

Reklama

Roman Berbr, ještě před půl rokem považovaný za nejmocnějšího muže v rámci Fotbalové asociace ČR, už není ani jejím členem. Kvůli svému trestnímu stíhání se nejprve vzdal všech funkcí, posléze i samotného členství ve FAČR.

Článek

Je to jednoduché a snadné. Ve volně dostupném informačním systému Fotbalové asociace ČR vyhledáte sekci Databáze členů a zadáte do vyhledávače jméno Roman Berbr. Nevyjede nic.

„Ano, mohu potvrdit, že Roman Berbr už není členem Fotbalové asociace ČR,“ říká Martin Gregor z tiskového oddělení FAČR. Kdy se tak stalo, přesně nespecifikuje. Podle informací Seznam Zpráv vystoupil Berbr z řad členské základny před několika týdny.

Ukončit členství lze v zásadě třemi způsoby. Nezaplatit v termínu členské příspěvky, informovat FAČR dopisem o vlastním svobodném rozhodnutí se členství vzdát anebo být vyloučen na základě hlasování výkonného výboru FAČR.

V tomto případě platí, že B je správně. „Šlo o rozhodnutí pana Berbra,“ říká Gregor.

Na kalendáři visel lístek s datem 13. října 2020, když byl Roman Berbr zatčen a obviněn z korupce a zpronevěry. Z pozice místopředsedy Fotbalové asociace ČR měl napomáhat manipulacím fotbalových zápasů, a to zejména ve prospěch Slavoje Vyšehrad, kde působil v roli sportovního ředitele Roman Rogoz, další z celkem 20 obviněných osob.

Zpronevěra se týká takřka 850 000 korun, které Roman Berbr s kumpány Romanem Rogozem, Tomášem Grímmem a Michalem Káníkem měli vyvést z pokladny Plzeňského krajského fotbalového svazu na základě fiktivních faktur.

Peníze už byly vráceny, nicméně po pobytu ve vazbě Grímm s Káníkem „změkli“ natolik, že začali s policií spolupracovat.

Po třech měsících, které v ní strávil, už v lednu vazbu opustil i Roman Berbr, který je nadále stíhán na svobodě.

Funkce místopředsedy FAČR, člena výkonného výboru FAČR a předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu složil Berbr krátce poté, co na něj byla loni uvalena vyšetřovací vazba. Posléze přišel na základě hlasování výkonného výboru také o placenou funkci člena představenstva STES, dceřiné obchodní společnosti FAČR.

Členství ve výkonném výboru FAČR se vzdala i Berbrova manželka Dagmar Damková, která ale nadále pracuje v komisi rozhodčích FIFA.

Roman Berbr před časem vzkázal přes svého právního zástupce médiím, že se veřejně nebude k ničemu vyjadřovat. Můžeme tedy jen spekulovat, proč své členství ve FAČR ukončil.

V rámci svého trestního stíhání může argumentovat, že na věci ve FAČR neuplatňuje již nadále žádný vliv, když nemá ani funkce, ani samotné členství.

Jako osoba, která není členem FAČR, nemůže být navíc Roman Berbr „stíhán“ ani Etickou komisí FAČR. Ta s ním disciplinární řízení formálně zahájila 25. listopadu 2020. A ihned ho přerušila, a to do pravomocného verdiktu v jeho trestní kauze. „Nejpozději však na dobu do 23. listopadu 2021,“ píše Jan Pauly starší, předseda Etické komise, v jejím rozhodnutí.

Jakkoli je nepravděpodobné, že by ke zmíněnému datu byl vyhotoven pravomocný soudní rozsudek v Berbrově kauze, platí navíc, že se pravomoc Etické komise FAČR vztahuje toliko na členy FAČR. Na Romana Berbra tedy nyní nikoli. A to až do momentu, že by snad znovu do řad FAČR případně hodlal vstoupit.

Například s Michalem Káníkem, bývalým fotbalistou Českých Budějovic či Plzně, ani disciplinární řízení zahájeno nebylo, s vysokou pravděpodobností proto, že členem FAČR v danou chvíli Káník nebyl a stále není. Podle policie Káník spolupracoval s Berbrem a Rogozem na řadě nekalostí, organizoval například manipulaci přípravného utkání Vyšehradu s Motorletem, a to patrně za účelem „cinknutých sázek“.

Co se týče Romana Rogoze, bývalého sportovního ředitele Vyšehradu, vůči němu bylo disciplinární řízení zahájeno a ihned přerušeno, stejně jako u Berbra.

V databázi členů FAČR jméno Romana Rogoze stále najdeme. Ovšem se šedivým puntíkem. To znamená, že letos ještě neuhradil členské příspěvky. To je obvykle zapotřebí vyřídit do poloviny února, v době ovlivněné covidem-19 posunula FAČR tuto povinnost do půlky dubna.

Spolu se jmenovanými byla v aféře obviněna řada rozhodčích či delegátů. Ti nejsou z rozhodnutí asociace nominováni k utkáním. Například Robert Hájek, který byl kvůli celé aféře postaven mimo službu i Policií ČR, pro kterou pracoval jako instruktor. Podle detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu vzal úplatek za manipulaci zápasu Živanice-Vyšehrad.

Členem FAČR však Hájek zůstává, podobně jako řada dalších obviněných, například delegát Jiří Kabyl. Ten se členství ve FAČR vzdát nemohl, chce totiž nadále pokračovat ve funkci předsedy Okresního fotbalového svazu Mělník. Volby ho čekají 20. března.

Reklama

Doporučované