Hlavní obsah

Trestní oznámení na exministra Staňka, podoba důchodové reformy a lék na ebolu

Polední zprávy z pondělí 13. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:39 – Trestní oznámení na exministra Staňka

Mimořádně rychlé rozhodnutí o zrušení památkové ochrany Hadích lázní v Teplicích má dohru. Bývalý ministr kultury Antonín Staněk bude čelit policejnímu vyšetřování. Do procesu se vložil Nadační fond proti korupci, který chystá podat na exministra trestní oznámení. Podle Staňka nemusí být podoba objektu při citlivé rekonstrukci poškozena.

3:58 – Sporné odvolání na poslední chvíli

Exministr Staněk poslední den ve funkci odvolal šéfa Ústřední knihovnické rady Víta Richtera. Ten vedl tento ministrův poradní orgán víc než 20 let. Sám si myslí, že skončil kvůli kritice Ministerstva kultury a Národní knihovny. Oficiálně prý žádnou kritiku na svou práci nedostal. Podle Staňka jde o principiální změnu doporučenou jeho poradci – ke kroku se prý chystal delší dobu.

4:43 – Věk odchodu do důchodu stoupat nebude

Věk odchodu do penze se nebude zvyšovat. Dlouhodobě neudržitelný důchodový systém totiž mají podle plánu ministerstva zachránit živnostníci. To je první z detailů připravované důchodové reformy, který resort práce představil. Dalším tématem budou i takzvané spravedlivé důchody, které se dotknou zejména matek nebo lidí pracujících ve fyzicky náročných profesích.

6:50 – ČEZu stoupl zisk

Rekordní výsledky energetického gigantu ČEZ: v prvním pololetí stoupl čistý zisk meziročně o 45 procent na víc než 11 miliard korun. Mohou za to hlavně vyšší prodejní ceny elektřiny a zisk z obchodování s komoditami.

7:12 – Nový lék na ebolu

Můžeme léčit ebolu, vzkázali výzkumníci z americké národní zdravotnické organizace. Vyvinuli čtyři různé léky, které zkusili aplikovat v Kongu, kde je epidemie nemoci zásadním ohrožením. Výsledky jsou velmi optimistické. Pokud se lék aplikuje včas, až 90 % infikovaných pacientů může ebolu přežít.

8:00 – Zastrašování demonstrantů v Hongkongu

Čína zvyšuje tlak na demonstranty v Hongkongu a snaží se je zastrašit. Státní média zveřejnila záběry ukazující armádní vozy mobilizující se ve městě Šen-čen poblíž hranic Hongkongu a pevninské Číny. Armáda se podle nich zřejmě připravuje na rozsáhlé cvičení.

9:38 – Vyvrcholil meteorický roj Perseid

Včerejší noční oblohu ovládl meteorický roj Perseid. Odborníci lákali i na 100 padajících hvězd za hodinu.

Reklama

Doporučované