Hlavní obsah

Trestní stíhání kvůli údajnému vydírání slovenského exprezidenta zastaveno. „Fico se usvědčuje sám,“ řekl Kiska

Foto: Shutterstock.com

Spory Fica a Kisky trvají delší dobu.

Reklama

„Lidé to vidí, preference Smeru padají už několik měsíců a za šest měsíců voliči pošlou pana Fica do zapomnění. Slovensko se potom nadechne ke spravedlnosti a slušnosti,“ říká exprezident Andrej Kiska o expremiéru Ficovi.

Článek

Elitní jednotka slovenské policie zastavila trestní stíhání, které se týkalo údajného vydírání již bývalého prezidenta Andreje Kisky expremiérem Robertem Ficem. Informovala o tom dnes slovenská média s odvoláním na vyjádření slovenského policejního prezidia.

Kiska nařkl Fica, že mu vyhrožoval v době, kdy se expremiér snažil dostat do funkce předsedy ústavního soudu, s čímž Kiska ještě z pozice hlavy státu nesouhlasil. Soudce ústavního soudu na Slovensku vybírá ze širšího seznamu kandidátů prezident, který také jmenuje předsedu tohoto vrcholného slovenského justičního orgánu.

Podle vyšetřovatele nebylo prokázáno, že v případu údajného vydíraní Kisky došlo k trestnému činu.

Fico se usvědčuje sám, řekl Kiska

Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska ve svém vyjádření uvedl, že „Fico se každý den usvědčuje sám. Policejní vyšetřovatel ve svojí zprávě, kterou zveřejnila média, napsal, že Kočner s Bödörem dlouhodobě pracovali na mojí diskreditaci prostřednictvím policie ve prospěch Směru,“ napsal dnes web Denník N.

Kiska zároveň uvedl: „Vypovídat na policii jsem byl jen z toho důvodu, že mě policie předvolala. Jsem přesvědčený, že Robert Fico se každý den usvědčuje sám.“

Kiska bude v nadcházejících volbách kandidovat za svoji stranu Za ľudí, kterou založil po odchodu z funkce hlavy státu.

Oba bývalí nejvyšší představitelé země měli dlouhodobě napjaté vztahy už od roku 2014, kdy Kiska porazil šéfa strany Směr-sociální demokracie Fica v rozhodujícím kole přímé volby hlavy státu.

Fico se letos v únoru krátce před volbou kandidátů na ústavní soudce v parlamentu kandidatury vzdal, přičemž přiznal, že chtěl stát v čele soudu. Den poté, co Fico odstoupil z voleb kandidátů na ústavní soudce, policie obvinila jednatele Kiskovy rodinné firmy KTAG z daňového deliktu.

Předčasné volby na Slovensku? Zatím ne

Na Slovensku se v posledních dnech spekuluje o možnosti vypsání předčasných voleb. Předseda Národní rady Slovenské republiky Andrej Danko zatím neuvažuje, že by volby vypsal. Vládní koalice ztratila svoji většinu.

Podle Danka nepředstavuje odchod poslanců Martina Fedora a Kataríny Cséfalvayové z klubu Most-Híd problém.

„Vždy to bylo tak, že se v koalici našli poslanci, kteří měli jiný názor,“ uvedl Danko. Vládní strany mají dnes 74 členů, ale zároveň jejich zákony podporují i někteří nezařazení poslanci.

Reklama

Doporučované