Hlavní obsah

Trestní stíhání na počkání? Policií najatý znalec chystá posudek na míru

Nový díl z reportážní série Seznam Zpráv Ve stínu daňového pekla: Policejní znalec ve videu chystá posudek na míru. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Dostanete tři razítka se státním znakem,“ říká na nahrávce znalec, když přijímá zakázku na zmanipulovaný posudek na strojní zařízení. O jeho názor se opřela policie v kauze, jíž se věnuje nový díl investigativní série Ve stínu.

Článek

„Vy jste říkal, že hrubý odhad toho posudku je pět tisíc,“ říká ve videu soukromý detektiv vydávající se za zájemce o ocenění strojního zařízení. „Já bych vám na to dal deset a vy byste mi ten soubor udělal nějak do ‚kila‘, do sto tisíc.“

„To se budu muset na to podívat,“ reaguje znalec Jindřich Kandler sedící na místě spolujezdce. „To bude obtížnější, ale nevylučuji to… Nejlepší by bylo, teď si vymyslím, jo, 112 tisíc.“

Tak takhle se uzavírala dohoda o expertize na strojní zařízení, jež přitom jiné posudky ocenily částkou o půl milionu korun vyšší. Záznam, který si můžete pustit v úvodním videu, ilustruje, na jak „pevných“ základech mohlo stát trestní stíhání policie v kauze zakleknuté firmy Workpress Aviation (WPA).

Redakce Seznam Zpráv se případem WPA zabývala pět měsíců. Nashromáždili jsme výpovědi svědků, listinné podklady, konfrontovali jsme úřady. V prvním díle nové série Ve stínu daňového pekla jsme přinesli důkazy o svérázných metodách při výběru daní. Ve druhém díle předkládáme svědectví, jak snadné je pro státní aparát zničit do té doby prosperující firmu, která vyrábí a kompletuje interiérové díly do letadel takových gigantů, jakými jsou Airbus či Boeing.

Předchozí díl z nové série najdete zde:

V této reportáži ministryně financí doslova utekla před otázkami Seznam Zpráv. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

Jak to celé začalo? Finanční úřad v Plzni při své daňové kontrole u WPA došel v roce 2017 k závěru, že firma proplatila fiktivní faktury dodavatelské firmě Balsen za díly v hodnotě 28 milionů korun. A následně podle názoru berních úředníků neprávem žádala od státu odpočet DPH ve výši 6 milionů korun.

Financové tehdy vydali takzvané zajišťovací příkazy na částku 21 milionů korun, což firmu WPA okamžitě téměř položilo.

Kromě daňového řízení se úředníci též rozhodli, že podají na jednatele firem WPA a Balsen trestní oznámení pro trestný čin zkrácení daně. A policie oznámení vzala vážně.

„Úvaha policejního orgánu byla taková, že pokud prokážou, že dodavatelská společnost Balsen neměla ani strojní zařízení vhodné k výrobě dílů, které byly předmětem fakturace, tak lehce obhájí, že budou trestně stíhat jednatele spolupracujících firem vzhledem k tomu, že když nemají stroje a lidi, aby to vyrobili, tak zboží neexistuje a faktury jsou fiktivní,“ popisuje právnička najatá firmou WPA Katarína Kožiak Oboňová. „Byla to konstrukce, kterou policejní orgán převzal od finančního úřadu.“

Policie si tehdy najala znalce Jindřicha Kandlera, který opravdu vypracoval posudek podporující tvrzení finančního úřadu. Firma Balsen podle něj neměla stroje, na kterých by díly pro WPA v průběhu dvou let vyráběla. „Žádné zdůvodnění v tom jeho posudku nebylo,“ namítá Kožiak Oboňová.

Právníci tudíž doporučili majiteli firmy WPA Jiřímu Heckelovi, aby si opatřil vlastní posudek od znaleckého ústavu. Heckel zároveň využil služeb soukromého detektiva, který u policií najatého znalce Kandlera poptával posudek na jiné strojní zařízení a žádal, aby znalec stlačil jeho cenu „pod kilo“ neboli pod sto tisíc korun. Jak pochodil, ukazuje již citovaná nahrávka v úvodní reportáži.

„Nic jsem nespáchal. To, co proti mně mají, je úplný nesmysl,“ hájí se dnes znalec Kandler a poněkud zmateně dodává: „Já jsem dělal pro policii u někoho jiného. A ten, kdo tohle zinscenoval, to je zase jiná policie. Na shledanou.“

Případ s nahrávkou každopádně Jindřichu Kandlerovi přivodil trestní stíhání a následnou obžalobu za trestný čin falšování posudků s možným dvouletým trestem. Soud bude o Kandlerovi rozhodovat po Novém roce.

Znevěrohodnění Kandlerova posudku v případu trestního stíhání jednatelů firem WPA a Balsen následně umocnily i další expertizy, které si policie posléze nechala vypracovat. Na jejich základě bylo trestní stíhání jednatelů WPA a Balsen zastaveno: domněnky o fiktivní výrobě se ukázaly jako jalové.

Předešlé díly ze série Ve stínu daňového pekla

1. díl: „Zaklekávám na rozkaz,“ natočili jsme skrytou kamerou

2. díl: Odhalili jsme fintu, jak se dá vyhnout daním

3. díl: Dlužíš na daních? Schovej majetek a vyhraješ

4. díl: Zničené zdraví i rodina. Krutý přešlap úředníci odbývají: „Jsme jen lidé“

5. díl: „Plaťte a neptejte se proč.“ Drsné metody úředníků připravily stát o peníze

6. díl: Českého dodavatele Boeingu zaklekli. Co ve videu vzkazuje ministryně?

„Stíhání bylo zastaveno v únoru 2020, neboť se nepodařilo prokázat, že se stal skutek, pro který se trestní stíhání vedlo,“ uvádí plzeňský státní zástupce Pavel Raček. „Zásadní argumentem pro tento postup byla skutečnost, že revizní znalecký posudek znaleckého ústavu Vysokého učení technického v Brně, který byl zadán policejním orgánem až po zahájení trestního stíhání, konstatoval, že na strojním vybavení společnosti, jejímž byl obviněný jednatelem, bylo možné obrábět plastový materiál, jehož zpracování bylo předmětem dodávek mezi společnostmi figurujícími v dané trestní věci,“ dodal Raček.

Rozhodnutí krajského žalobce následně potvrdilo i Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Trestní anabáze daňové kontroly ve firmě WPA tak po třech letech skončila s tím, že se zločin krácení daně nestal.

Daňové řízení, které firmu fatálně poškodilo (podle odhadu znalců její hodnota klesla o 311 milionů korun), se přesto nezastavilo. Firma podala žaloby k soudům.

Případ dál sledujeme.

Reklama

Doporučované