Hlavní obsah

Tresty za týrání zvířat budou přísnější, rozhodla Sněmovna

Foto: Profimedia.cz

Tresty za týrání zvířat budou přísnější, rozhodla Sněmovna.

Reklama

Tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren budou přísnější. Rozhodla o tom v úterý Sněmovna, která přistoupila na senátní úpravy novely. Poslaneckou předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Článek

Za týrání bude hrozit místo pěti až šest let vězení. Za chov zvířat v nevhodných podmínkách ohrožujících jejich život budou moci soudy ukládat v krajním případě až desetileté vězení.

Sněmovna původně schválila jen to, že soudy budou moci samostatně ukládat zákaz chovu zvířat až na deset let pro jednotlivce a až na 20 let pro firmy. Zpřísnění trestních sazeb odmítla i na základě námitek právníků, že jsou příliš vysoké vzhledem k trestům za násilí na lidech.

Zvýšení trestních sazeb podle organizace Hlas zvířat mimo jiné umožní soudcům v nejbrutálnějších případech bez omezení zvážit, že pachateli uloží i nepodmíněný trest odnětí svobody. Nebude možné podmíněné zastavování stíhání. V případě nejzávažnějších organizovaných trestných činů bude policie moci podle organizace nasazovat odposlechy a usnadní se nařizování domovních prohlídek.

Také zákaz chovu zvířat míří na provozovatele množíren. Dodržování zákazu má kontrolovat veterinární správa.

Množíren se týká i vládní novela, která je ve Sněmovně po úvodním kole. Obsahuje jejich vymezení a rovnou je zakazuje. Za provoz takového zařízení, které slouží zejména k rozmnožování psů nebo koček za účelem zisku z jejich prodeje, by hrozila až půlmilionová pokuta.

Reklama

Související témata:

Doporučované