Hlavní obsah

Třetí dávka je cesta. Sama ji mám, říká velvyslankyně „covidové laboratoře“

Foto: Archiv Anna Azari

Izraelská velvyslankyně Anna Azari.

Reklama

V Izraeli, který je „laboratoří“ proticovidových snah, narostla po bezprecedentním rozvolnění čísla nakažených. V nemocnicích podle oficiálních informací končí ale z naprosté většiny neočkovaní.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

V Česku má zatím třetí dávku proticovidové vakcíny jen minimum lidí. Jednou z nich je nová velvyslankyně Izraele Anna Azari.

Její domovská země – známá krvavou realitou konfliktu s Palestinci, ale i špičkovou vědou a high-tech byznysem – je dlouhodobě „laboratoří“ světových snah potlačit covid. Letos na jaře se v Izraeli očkovalo nejrychleji na světě, v červnu jako první země plně zrušila většinu protiepidemických opatření.

Jako první také začal židovský stát očkovat třetí dávkou vakcíny. S tím se má začít i v Česku – registrace pro třetí dávku se spouští příští pondělí. Stát ji doporučuje hlavně lidem nad 60 let.

„Samozřejmě nejsem lékař, ale je pravděpodobné, že budou potřeba posilovací dávky. Každá vláda se musí rozhodnout, jak bude chtít postupovat, ale ano, vypadá to, že to je ta správná cesta,“ řekla ve svém prvním rozhovoru pro česká média Azari.

Diplomatka Azari se pro třetí dávku rozhodla zhruba po osmi měsících po ukončení dvou dávek očkování – tedy ve stejném intervalu, v jakém jej doporučuje i české Ministerstvo zdravotnictví.

V létě, po bezprecedentním otevření země a příchodu odolné delta varianty viru, případy nových nákaz v Izraeli narostly. Počty nově nakažených byly dokonce vyšší než v době před očkovacím „sprintem“ v krizovém lednu.

Nová velvyslankyně Izraele

Dvaašedesátiletá diplomatka do Česka přijela po prestižních velvyslaneckých misích na Ukrajině, v Polsku a v Rusku, patří tedy k seniorním postavám izraelského ministerstva zahraničí. Česko tradičně patří k zemím se vstřícnou politikou vůči Izraeli a zdejší představitelé měli poměrně blízké vztahy s dlouholetým premiérem země Benjaminem Netanjahuem. Toho ve funkci letos vystřídal jiný pravicový „jestřáb“ Naftali Benet, v jeho vládě ale sedí také levicové strany a poprvé v historii i strana reprezentující izraelské Araby.

Přesto Izraelci – na rozdíl od loňska – mohli židovský nový rok minulý týden oslavit pospolitě. „Jistě čelíme čtvrté vlně covidu kvůli variantě delta, ale vzhledem k tomu, že počet naočkovaných je vysoký, nemáme lockdown a v tuto chvíli ani neplánujeme jej zavést,“ uvedla Azari.

Zemi prověřují i další epidemiologické nástrahy – zejména návrat dětí do škol. „Co je jasné, že díky vakcinaci padají čísla těžkých případů onemocnění covidem,“ uvádí velvyslankyně.

Podle izraelského listu The Times of Israel bylo tuto sobotu zaznamenáno deset tisíc nových případů. V nemocnicích ve vážném stavu bylo o víkendu podle listu necelých 700 pacientů. Podle představitelů izraelského ministerstva zdravotnictví je naprostá většina pacientů vyžadujících ventilaci, či dokonce napojení na mimotělní oběh neočkovaných.

63procentní proočkovanost

Podle údajů izraelského ministerstva zdravotnictví je pro lidi nad 60 s třetí injekcí desetkrát méně pravděpodobné, že člověk vážně onemocní, než když má jen původní dvojitou dávku vakcíny. Ti, kteří nejsou očkovaní vůbec, mají pravděpodobnost vážných komplikací až 40krát vyšší.

Ani přes svižné tempo vakcinace se ale v Izraeli nedosahuje úplného proočkování, které by mohlo zajistit kolektivní imunitu. V zemi má mít ukončené očkování okolo 63 procent obyvatel. Podle deníku Haaretz z letošního srpna je mezi neočkovanými 18 procent ortodoxních Židů a 31 procent izraelských Arabů, těch je přitom v celkové populaci Izraele dvacet procent.

V Česku údaj uvádí 55 procent plně naočkovaných.

O Izraeli se mluví jako o proticovidové „laboratoři“. Tak židovský stát dokonce nazval i šéf vědeckého vývoje společnosti Pfizer Phillip Dormitzer. V zemi se od začátku vakcinace používají látky právě od firmy Pfizer (a to většinově) a také Moderna. Jako o laboratoři mluví o své zemi i velvyslankyně Azari.

„Ta teorie o Izraeli coby laboratoři ale bohužel stále nemá konec – budeme se muset učit za pochodu,“ říká. Připouští, že i u ní doma se vedou spory o to, jak s covidem nakládat.

„Jako u jakéhokoli jiného tématu máme i u nás spory mezi odborníky. Zaznívá také, že bychom měli přestat počítat covid-pozitivní a měli bychom sledovat jen situaci v nemocnicích. Protože když je někdo pozitivní po očkování a necítí se dva dny dobře, nemusí to znamenat problém,“ uvedla také Azari.

Reklama

Doporučované