Hlavní obsah

Pfizer chce v USA před Vánoci naočkovat všechny nad 18 let třetí dávkou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Snahu o využití vakcíny proti onemocnění covid-19 u všech lidí starších 18 let Pfizer vysvětluje obavami ze zvýšeného šíření koronaviru při setkáních, které Američany čekají o vánočních svátcích.

Článek

Společnost Pfizer požádala americké regulátory, aby umožnili využití vakcíny proti onemocnění covid 19 u všech lidí starších 18 let.

Starší Američané a další skupiny lidí, které jsou vůči onemocnění obzvláště zranitelné, mají přístup ke třetí dávce vakcíny společností Pfizer a BioNTech už od září. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) však uvedl, že v případě potřeby rychle přistoupí k aplikaci třetí vakcíny i mladším věkovým kategoriím.

Nová studie společnosti Pfizer došla k závěru, že posilovací dávka může obnovit ochranu proti symptomatické infekci na téměř 96 procent, a to i u nakažlivější varianty delta. Nežádoucí účinky očkování pak podle studie byly podobné těm, které byly pozorovány u prvních dvou dávek.

Účastníci studie dostali v průměru 11 měsíců po očkování třetí dávku vakcíny Pfizer nebo placebo. Z výsledků studie pak podle výzkumníků plyne, že u příjemců posilovací dávky se objevilo pět případů symptomatického onemocnění covid-19. U lidí, kteří dostali očkování falešné, vědci napočítali 109 případů.

Bidenova administrativa původně plánovala, že posilovací dávky budou podávány všem dospělým, ale v září se setkala s nepříjemnou komplikací. Vědečtí poradci FDA totiž dodatečné dávky společnosti Pfizer pro všechny Američany odmítli. Odůvodněním bylo, že mladí zdraví lidé nutně nepotřebují další dávku, zejména když většina světové populace zůstává neočkovaná.

Přesto lze podle agentury AP očekávat, že v příštích několika měsících budou na posilovací dávku očkování mít nárok přibližně 2 ze 3 očkovaných Američanů. Lidé, kteří se původně nechali očkovat vakcínou Pfizer nebo Moderna, mají nárok na posilovací vakcínu po šesti měsících od očkování, v několika případech.

Přeočkovat se Američané mohou nechat, pokud jim je 65 let a více nebo jim v případě nákazy onemocněním covid-19 hrozí velké nebezpečí, ať už kvůli zdravotním problémům nebo rizikovému zaměstnání. Příjemci jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson se mohou o posilovací dávku hlásit dva měsíce po očkování. Vakcína Johnson & Johnson se totiž neukázala tak účinná.

Bez ohledu na počáteční očkování tak USA povolily, aby se očkovalo posilovací vakcínou jiné společnosti. Pokud FDA schválí posilovací vakcíny společnosti Pfizer pro všechny dospělé, Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) poté vydá doporučení, jak s vakcínami nejlépe naložit.

V celosvětovém měřítku je využití posilovacích vakcín různorodé, napsala agentura AP. Některé země je omezují na starší nebo zdravotně slabé osoby, jiné s omezeními příliš neoperují. Například Izrael povolil třetí dávky vakcíny společnosti Pfizer všem lidem starším 12 let.

V České republice je přeočkování 3. dávkou možné pro osoby, které mají nejméně 6 měsíců po aplikaci 1. dávky u jednodávkové vakcíny, nebo 2. dávky u ostatních vakcín. Nezáleží tedy na věku, zaměstnání, či zdravotním stavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované