Hlavní obsah

Třetí dávka vakcíny jako nárazník před další vlnou. Pro koho vlastně je?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Třetí dávka očkování proti koronaviru vyvolává i kritiku.

Reklama

Článek

Hlavně dobrovolně. Česko se pouští do přeočkování třetí dávkou. Odborníci diskutují, nakolik je vlastně nutná a zda není nutné se zaměřit spíše na doočkování lidí v rizikových skupinách.

„Třetí dávka je zatím otázkou těch nejrizikovějších skupin. Někteří vědci uvažují o tom, že boostovací dávka u mladších věkových skupin nemusí dávat smysl, protože je podle nich lepší, když se tělo po dvou dávkách vakcíny s virem potká a popasuje samo,“ říká redaktor Seznam Zpráv Tomáš Svoboda v podcastu Stopáž.

Oficiální strategii k posilující dávce očkování tento týden představilo ministerstvo zdravotnictví. Od 10. září bude posílat SMS zprávy, kterými začne zvát očkované starší 60 let a lidi s oslabenou imunitou, například po transplantaci. Samotná vakcinace třetí dávkou se rozjede 20. září. Ministerstvo zdůrazňuje, že posilující dávka je dobrovolná – obecně o ni půjde zažádat osm měsíců po dokončení očkování.

Třetí dávka očkování proti koronaviru vyvolává i kritiku. Posilující dávky na začátku srpna kritizovala WHO s tím, že chudé země zvládly zatím naočkovat pouze velmi malou část populace a podle organizace by měly vakcíny putovat tam, kde je to nejvíc potřeba. Odborníci také diskutují o tom, jakou roli při posuzování vakcinace mají hrát protilátky proti covidu. V Česku navíc zůstávají statisíce lidí v rizikových skupinách, kteří zatím nemají ani jednu dávku vakcíny proti koronaviru.

„Politici a velká část veřejnosti žijí v bublině. Spousta lidí informace, které my řešíme dennodenně, například koronavirové statistiky, prostě nevnímá. Více se to projevilo v posledních týdnech, kdy se rozjela mobilní očkovací zařízení třeba ve velkých obchodních centrech a ukázalo se, že mnoha lidem vyhovuje přístup ‚tady a teď‘. Řada starších lidí je také imobilních, nemají se k vakcíně jak dostat. Tohle se trochu podcenilo, že v Česku žijí statisíce lidí mimo systém,“ říká Svoboda.

Třetí dávkou se očkuje v Izraeli, Německu nebo Rakousku, přeočkovací program v září spustí i Velká Británie. V Česku zájemci o třetí dávku dostanou vakcínu od výrobců Pfizer nebo Moderna.

„Vláda jinou strategii, jak se vyhnout podzimní vlně, dosud nemá. Jsme měsíc před volbami, strany se teď zcela pragmaticky co nejvíce soustředí na kampaň, není jasné, kdo bude vládnout dál. Na druhou stranu je třeba férově říct, že jsme na tom lépe z epidemického hlediska lépe než loni,“ říká redaktor.

Jak dlouho vlastně vakcíny fungují? Dosáhli jsme nebo dosáhneme někdy kolektivní imunity? Bude očkování proti koronaviru pravidelné a sezonní, jako třeba očkování proti chřipce? Pusťte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Týdenní podcast o technologiích, společnosti a všem mezi tím. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované