Hlavní obsah

Přijde změna: Třetí dávka vakcíny může být už po šesti měsících

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Do konce měsíce by mohlo mít na třetí dávku nárok přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu. Ilustrační foto.

Reklama

Česká vakcinologická společnost doporučuje zkrátit interval pro přeočkování proti covidu-19. Z aktuálních osmi měsíců tak může být šest. Zbývá už jen souhlas odborné ministerské skupiny.

Článek

O podpoře zkráceného intervalu pro posilující dávku očkování proti covidu informoval předseda České vakcinologické společnosti (ČVS) Roman Chlíbek, který stanovisko sdílel na Twitteru.

„Aplikaci posilovací (booster) dávky doporučujeme nejdříve za šest měsíců po poslední dávce základního očkovacího schématu. Posilovací dávku je možné aplikovat i později,“ uvádějí odborníci v dokumentu.

Možnost rychlejšího přeočkování pro lidi starší 18 let už v pondělí schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Podobně jako v jiných případech i tentokrát se budeme řídit doporučením EMA. Zároveň jsme čekali na stanovisko České vakcinologické společnosti, které nyní máme také k dispozici. Pro rozhodnutí je však nutné znát ještě postoj klinické skupiny,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí resortu zdravotnictví Daniel Köppl.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) později ve čtvrtek uvedl, že na jednání Centrálního řídícího týmu už dal pokyn k přípravě zázemí pro očkování posilující dávkou již za šest měsíců. Pokud bude klinická skupina souhlasit, může se v novém intervalu začít už od 18. října.

Do konce měsíce by tak mohlo mít na třetí dávku nárok přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu.

V současnosti mohou lidé v Česku posilující dávku očkování dostat po osmi měsících od poslední dávky, nyní na ni mají nárok především senioři a zdravotníci, kteří se začali očkovat proti covidu mezi prvními. Ke středě ji dostalo asi 13 600 lidí. Nárok podle současných pravidel mělo ke konci září asi 40 000 lidí a na konci roku zhruba milion. Nově už po půl roce od druhé dávky očkování by to bylo na konci října milion lidí očkovaných do dubna a na konci roku 3,2 milionu lidí očkovaných do června. Jen za červen dostalo druhou dávku 1,7 milionu z nich.

Zahraniční i česká data podle odborníků naznačují klesající účinnost vakcinace proti covidu-19 v čase, pokles je patrný především u lidí nad 65 let.

EMA také uvedla, že podporuje aplikování třetích dávek vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna osobám se sníženou imunitou. V tomto případě lze třetí vakcínu podat už 28 dní od druhé dávky. I toto přeočkování už v Česku funguje.

Reklama

Doporučované