Hlavní obsah

Třetí díl průvodce To je Brno představí brněnský industriál

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Turistické a informační centrum města Brna (TIC) vydalo třetího průvodce To je Brno. Deset autorů se v 11 kapitolách zaměřilo na brněnský industriál a přibližují například, proč se městu kdysi přezdívalo Moravský Manchester.

Článek

Na webových stránkách o průvodci informovala mluvčí centra Adéla Nováková.

První díl vydaný v roce 2017 vyvolal řadu nevolí, avšak jen za několik dnů se prodaly dvě třetiny nákladu. „Téměř revoluci vzbudilo pojetí průvodce, který byl sborníkem textů vybraných autorů a jejich pohledu na Brno. Bez příkras a zásahů vydavatele. Ne oficiální pohled města, ale osobní názor lidí, kteří ho znají jak své boty. Právě autentická linka je pro nás jednou ze stěžejních při propagaci města. Funguje to i u jiných projektů a tento mnohdy až brutálně autentický pohled zůstal zachován i u dvojky a nyní ho nabízí díl třetí,“ uvedla Nováková.

Čtenáři v novém průvodci nahlédnou například do historie vzniku průmyslových oblastí nebo zjistí, jak bydleli podnikatelé. Část knihy se zamýšlí nad dnešním významem těchto míst, aktuálností jejich výpovědi a možným potenciálem pro časy budoucí. Ředitelka centra Jana Janulíková vyzývá, aby lidé po přečtení průvodce o brněnském industriálu vyšli do ulic, prozkoumali bývalé průmyslové zóny a brownfieldy a zastavili se na chvíli na opuštěných místech, kde kdysi býval čilý ruch. Autentický průvodce TO JE BRNO III je k dostání za 199 korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované