Hlavní obsah

Třetí dítě Kate a Williama asi na trůn neusedne. I když, kdo ví…

Pyšní rodiče ukázali novorozeného syna.Video: AP

 

Reklama

Všechno šlo hladce. Vévodkyně z Cambridge porodila své třetí dítě v termínu, takže krásně stihne královskou svatbu prince Harryho s Meghan Markleovou 19. května, což bude skutečný vrchol britské společenské sezóny. Vyhnula se hlavnímu týdnu zasedání britského Společenství a nechala královnu Alžbětu II. oslavit její 92. narozeniny.

Článek

Malého prince porodila v poledne a soukromou porodnickou část Lindo Wing v nemocnici St. Mary's opustila časově tak akorát z pohledu večerních televizních zpráv ve Spojeném království. Navíc se strefila do britského dne svatého Jiří, což se považuje za jakýsi bonus. V červených šatech s bílým límečkem od Jenny Packhamové se Kate hezky vyjímala a dala vzpomenout na barevně velmi podobnou kombinaci, ve které opouštěla porodnici v náručí s princem Harrym roku 1984 princezna Diana.

Je celkem pravděpodobné, že v pořadí šesté pravnouče Jejího Veličenstva Alžběty II. prožije život snad ne úplně stranou mediálního zájmu, ale přece jen mimo hlavní záři reflektorů. V linii nástupnictví na britský trůn patří čerstvě narozenému princi až pátá pozice. Nebýt změny zákona o nástupnictví v roce 2013, maličký princ by v pořadí býval odsunul svou sestru Charlotte. V dynastii Windsorů se ještě nestalo, že by na trůn usedlo třetí narozené dítě panovníka či následníka trůnu. Vyloučené to ale není. BBC připomíná, že William (Vilém) IV. z hannoverské dynastie, který vládl Británii mezi lety 1830 a 1837, byl právě třetím potomkem Jiřího III. a jeho manželky Charlotte. Na trůn usedl díky tomu, že oba starší bratři zemřeli bez legitimních potomků.

Expertka hovoří o změnách v britské monarchii.Video: Seznam Zprávy

Britskou monarchii čeká v dohledné době zásadní proměna. Jestliže pod Charlesem asi zažije Spojené království něco na způsob „přechodného období”, kde největší změnou bude asi Charlesova snaha zasahovat mnohem víc do věcí veřejných, skutečná modernizace čeká korunu nejspíš až s bratry Williamem a Harrym. Ti sice byli ještě velmi mladí, když tento svět předčasně opustila jejich matka Diana, nepochybně se ale ztotožnili s jejím odkazem, že je s královským životem ve „zlaté kleci” třeba něco zásadního provést. Čerstvě narozené „číslo 3” (malý princ v tuto chvíli ještě nemá jméno) tak má solidní šanci, že si užije vcelku svobodné dětství a mládí mimo zdi toho či onoho paláce. Asi to ještě nebude změna tak dramatická, že by třeba navštěvoval státní školu. Nepochybně ale půjde třeba do školky, jako jeho starší sestřička, což už je samo o sobě celkem průlom.

Malý princ se nejspíš v pozdějším věku bude podílet na pokusu ukázat britské veřejnosti, že Windsorové stojí na jiných pilířích, než je zhruba 600 členů služebnictva, které zaměstnává královská rodina. Britové mají monarchii rádi. Respektive mají rádi hlavně současnou panovnici. S princem Charlesem už to tak valné není. Důvěra v královskou rodinu dostane jistě zabrat a bude na mladé generaci posunout tenhle významný prvek britské identity do nové dimenze.

Reklama

Doporučované