Hlavní obsah

Třetí kolo brexitových jednání nepřineslo nic, Britové nebyli připravení

Třetí kolo jednání o brexitu nepřineslo výrazný posunVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Dokumenty, které si k brexitu Británie připravila, označil hlavní vyjednavač EU za nedostatečné a příliš obecné.

Článek

Posun v žádné ze zásadních otázek britského odchodu z Evropské unie třetí kolo vyjednávání nepřineslo. Novinářům to řekl vyjednavač EU Michel Barnier, který zdůraznil, že obě strany tlačí čas. V říjnu mají jednání vstoupit do druhé fáze, kdy budou strany řešit uspořádání budoucích vzájemných vztahů. Hrozí však, že se naplánovaný harmonogram jednání nepodaří dodržet.

Po třetím kole jednání, které dnes skončilo, je také podle Barniera zřejmé, že britská strana uznává své finanční závazky vůči EU jen do doby svého odchodu z Unie, nehodlá ale plnit finanční závazky přesahující datum 29. března 2019, a to například včetně společných záruk za půjčky třetím zemím. Stávající víceleté finanční období, s jehož podobou Britové jako členové EU souhlasili, přitom končí až v roce 2020.

Večerní zprávy o brexitu, 28. srpna.

Dnešní skeptické Barnierovy poznámky přišly poté, co on i zástupci Evropské komise včetně jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera veřejně jako nedostatečné a příliš obecné označili britské podklady a návrhy k jednání. Podle Barnierových dnešních slov Londýn žádá nemožné, unijní vyjednavač například odmítl, že by stát, který není součástí vnitřního trhu EU, měl mít možnost ovlivňovat jeho právní podobu.

O budoucnosti se ostatních 27 zemí Unie hodlá bavit až poté, co bude v nynější první fázi jednání dosažen „dostatečný pokrok“ v klíčových otázkách samotného brexitu. Jde především o finanční vyrovnání, kde se nejčastěji hovoří o částce okolo 60 miliard eur, tedy přes 1,6 bilionu Kč, práva unijních občanů v Británii po jejím odchodu z bloku a právě problematiku Severního Irska.

Reklama

Doporučované