Hlavní obsah

Třetí místo a co dál? Kornfeil má nejvyšší čas na přestup do vyšší třídy

Foto: Profimedia.cz

Kornfeil mohl přestoupit do Moto2 už po loňské sezóně, ale rozhodl se zůstat v nejslabší kubatuře.

Reklama

Skvělý víkend odstartoval vítěznou kvalifikací. Naposledy si pole position vyjel Lukáš Pešek před 11 lety. V neděli se jako teprve čtvrtý Čech v historii postavil v Brně na stupně vítězů.

Článek

Třetím místem se ale také Jakub Kornfeil postavil před zásadní otázku, nastal ten pravý čas pro přestup do vyšší kategorie?

Ačkoliv je brněnskému rodákovi teprve 25 let, v porovnání s ostatními jezdci Moto3 je už veteránem. V nejslabší kubatuře letos absolvuje už devátou sezónu a průběžně drží šesté místo. Přitom ze soupeřů před ním je nejstarší dvacetiletý Enea Bastianini.

Kornfeil měl do Moto2 nakročeno už po minulé sezóně. Paradoxně to ale pro něj byl nejhorší ročník v kariéře, hlavně kvůli špatné motorce se v celkovém pořadí umístil až na 22. místě. 25letý jezdec jednal s německým a španělským týmem, těsně před podpisem smlouvy však kývl na vylepšenou nabídku své současné stáje a zůstal v nejslabší kubatuře.

„Tým mi poskytl lepší motorku, lepší mechaniky, lepšího týmového kolegu,” jmenuje Kornfeil v rozhovoru pro Seznam důvody, proč v Moto3 zůstal.

Motocyklista Jakub Kornfeil o budoucnosti i o skoku při závodě v Le Mans.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

Mezi teenagery a dvacetiletými motocyklisty je tak v pětadvaceti letech jednoznačně nejstarší. Věkem blízký mu je jen Brit John McPhee, který v červenci oslavil 24. narozeniny.

Pokud se podíváme na cesty českých jezdců v seriálech silničních motocyklů, tak Karel Abrahám jezdil v Moto2 od sedmnácti let, už vzpomínaný Lukáš Pešek přestoupil do dvěstěpadesátek ve dvaadvaceti. Podle regulí seriálu nemá Kornfeil skutečně kam spěchat, v Moto3 může jezdit do 28 let. Před sebou tak má klidně i další čtyři sezóny.

Je ale pravdou, že v Moto2 si to na brněnském okruhu rozdali o vítězství Miguel Oliveira, Luca Marini a Francesco Bagnaia, tedy 23letý, 20letý a 21letý jezdec. A pokud Kornfeil stále sní o MotoGP, musí letos udělat krok nahoru.

Do Moto2 ale nevede jednoduchá cesta a prosadit se v ostře konkurenční kubatuře je ještě složitější. Krok do MotoGP odložil třeba Alex Marquéz, a momentálně třetí muž seriálu tak bude pokračovat v Moto2 i pátou sezónu. Návrat do slabší kubatury zvažuje z MotoGP třeba Scott Redding a další jezdci se do MotoGP a Moto2 tlačí ze superbiků. Jaký směr zvolí Kornfeil, uvidíme už příští sezónu.

Reklama

Související témata:

Doporučované