Hlavní obsah

Třetí muž USA naznačil, jak nově zasáhnout proti Rusům

Rozhovor s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhovor s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem, který tento týden navštívil Prahu.

Článek

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan navštívil tento týden Prahu.

Od návštěvy bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy před osmi lety se jedná o jedinou návštěvu vysoce postaveného ústavního činitele USA v Česku.

Pořad Televize Seznam Svět bez obalu nabídl divákům rozhovor, který třetí nejvyšší ústavní činitel USA poskytl novinářům z Rádia Svobodná Evropa.

Mluví v něm především o případu útoku na britského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru.

„Já si myslím, že důkazy v tomto případě jsou velmi jasné. Britové ten případ objasnili. Ta vražda je něco, co Rusové dělají. A nesmí to být tolerováno,“ říká Ryan, který z tohoto pohledu hodnotí postup Západu vůči Rusům a vyhošťování ruských diplomatů.

„To je naprosto odpovídající reakce, ke které jsme přistoupili ze solidarity k Velké Británii, a jsem rád, že se přidaly i další evropské země včetně České republiky,“ říká Ryan.

Předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu se vyjádřil také k možnosti rozšíření sankcí vůči Rusku.

„Myslím, že by se sankce měly zaměřit na finanční kontrolu - ať už na ruské oligarchy nebo na Kreml - a důvodem jsou dezinformační kampaně, které se začaly objevovat v našich demokraciích. Rusko se snaží zanést chaos do demokratických zřízení všude na světě. Snaží se demokracie podkopat. Naprosto nepochybně víme, že se pokusilo ovlivnit prezidentské volby ve Spojených státech. A také víme, že se pokoušejí ovlivňovat volby i v jiných demokratických zemích. Takže naším úkolem je odhalit nejenom tento fakt, ale zjistit i jejich metody a zdroje.“

Reklama

Doporučované