Hlavní obsah

Třetí největší slevový portál v Česku zkolaboval. Po majiteli se slehla zem

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Společnost Nákup v Akci dluží svým obchodním partnerům miliony.

Článek

Nákup v Akci, jeden z největších slevových portálů v Česku, přerušil činnost. Ještě v úterý 13. prosince bylo na webu umístěno skoro pět set nabídek různého druhu. Ráno všechny zmizely a nefungují ani stránky na Facebooku, kde se v předchozích dnech začaly kupit stížnosti lidí, kteří si za služby zaplatili, stejně tak jako řada firem, které s portálem spolupracovaly. K situaci nepodal portál žádné vysvětlení.

„Tyto dotazy směřujte na pana majitele, pana Karabu, já o té situaci nemám vůbec žádné informace,” uvedl Jakub Tržický, online marketing manager portálu Nákup v Akci.

Jenže po majiteli slevového portálu Tomášovi Karabovi jako by se slehla zem. Nezvedá telefony, neraguje na e-maily, a to dokonce ani svým zaměstnacům. Poslední zprávou z jeho strany měla být SMS zaslaná do kanceláře portálu. V té uvedl, že se sesypal a je úplně na dně.

Jeden z majitelů hotelu, který s portálem spolupracoval, vyrazil dokonce ke Karabovi domů, tam mu však nikdo neotevřel.

Foto: Jaroslav Brousil

Žádné slevové nabídky už na webu Nákupu v Akci nejsou.

Obchodní partneři plánují žalobu

Nikdo z poškozených obchodních partnerů, především majitelů hotelů a penzionů, se kterými Seznam mluvil, nechce být jmenován. Obávají se špatného pochopení ze strany lidí a tím i pošpinění jména firmy. Většina z nich je však rozhodnuta, že klientům s platným voucherem služby poskytnou, i přesto, že jim je portál nezaplatil.

Pro žalobu je rozhodnuta i většina dalších poškozených Nákupu v Akci.

„Je to častý scénář krachujících slevových portálů. Přijímají klientské peníze a z nich pak žijí. Stane se, že když někdo založí portál, tak za dva, za tři měsíce má 10 milionů korun na účtě, pak ty lidi chytne euforie, myslí si, jak se jim daří a jak je to skvělé, a ty peníze utrácejí. Ale ty peníze nejsou jejich,” uvedl Petr Švec, majitel portálu SlevaDne.

Problémy s placením

Problémy měl Nákup v Akci, který byl loni na třetím místě mezi slevovými servery s podílem na trhu přes devět procent, pravděpodobně už delší dobu. Někteří klienti si ze strachu, že společnost zkrachuje, nechali zasílat zálohy. Ovšem ani ty majitel údajně nezvládal dlouhodobě vyplácet. Od spolupráce postupně upustil i web sdružující nabídky slevových portálů Skrz.cz.

„My jsme s nimi ukončili činnost už v listopadu. Důvodem bylo zhoršení recenzí. Máme linku podpory a ve chvíli, kdy si začali uživatelé stěžovat, že dochází k neplnění, tak jsme je vypnuli. Nyní připravujeme prohlášení a nějaké rady pro lidi, kteří si tam slevový voucher koupili, aby věděli, co dál," říká David Beška, obchodní ředitel Skrz.cz.

Podle ředitele portálu SlevaDne Petra Švece jsou slevové portály málo kontrolované. Doufá, že tato situace by mohla zpřísnit pravidla pro jejich provoz.

„Bohužel tato situace zasáhne asi i nás, vlastně celý trh, ale na druhou stranu, je to taková očista,” říká Švec.

Reklama

Související témata:

Doporučované