Hlavní obsah

Třetí vlna je tu, připouští britští vědci. Trápí hlavně mladé a neočkované

Foto: Profimedia.cz

Míra pozitivity testů je u britské mládeže pětkrát vyšší než u seniorů, uvádí nová studie.

Reklama

Ve Velké Británii je zcela bez pochyb třetí vlna nákaz. Prohlásil to expert, který radí britské vládě se zvládáním pandemie. Mutace delta už připadá na 91 % všech pozitivních případů a šíří se hlavně mezi mladými lidmi.

Článek

„Třetí vlna už je tady,“ myslí si Adam Finn, profesor pediatrie na Bristolské univerzitě, který v koronavirové krizi radí britské vládě. Uvedl to během rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC. Velká Británie v sobotu zaznamenala třetí den v řadě přes 10 tisíc nových případů. Tak vysoké počty nakažených za jediný den země registrovala naposledy v únoru.

Za prudký nárůst nových případů může mutace delta, která byla poprvé objevena v Indii. Vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE) na konci týdne oznámila 79% nárůst nakažených touto variantou. Za jediný týden se také zdvojnásobil počet hospitalizací. Na variantu delta nyní připadá 91 procent všech vyšetřených vzorků, uvedla PHE. Podle odborníků se nebezpečnější mutace přenáší hlavně mezi mladými lidmi.

Míra pozitivity testů je u britské mládeže pětkrát vyšší než u seniorů, uvádí studie vědců z Královské univerzity v Londýně. U lidí mladších 50 let dokonce nyní existuje až 2,5krát vyšší riziko, že se mutací nakazí.

„Je jasné, že je to špatná zpráva, a je velmi obtížně předpovědět, jak dlouho tato exponenciální fáze potrvá,“ okomentoval výsledek studie její autor profesor Steven Riley. Nárůst podle něj zpomalí jen očkování mladších ročníků.

Britská vláda proto v pátek zahájila vakcinaci pro všechny občany starší 18 let a začala s nárazovým testováním ve vybraných částech Londýna. Prioritou ale zůstává především podání druhé dávky všem starším lidem, kteří ji zatím nedostali. „Imunizace dětí není na pořadu dne,“ prohlásil vládní poradce Adam Finn. „Právě teď by to nebylo vhodné, jsou to dospělí, kdo většinou onemocní, takže jejich proočkovanost zůstává naším hlavním cílem.“

Podle studie, zveřejněné ve vědeckém časopise The Lancet, s koronavirem zemřou „jen“ dvě děti z milionu. „Velmi vzácný je u nich i těžký průběh nemoci,“ dodává Finn.

Mike Tildesley, infektolog z univerzity ve Warwicku, který je členem vládní poradní komise SAGE, upozornil na to, že mutace delta možná netrápí děti, ale posílá do nemocnic stále mladší ročníky. Dodal ale, že obvykle nemají tak těžký průběh nemoci. „To je dobré znamení, protože ti, kdo ji dostanou, tak mají větší šanci na uzdravení,“ uvedl infektolog.

O tom, zda tato varianta způsobuje či nezpůsobuje těžší průběh nemoci, se mezi odborníky stále spekuluje.

Varianta delta je podle studie agentury PHE až o 60 procent nakažlivější než takzvaná britská mutace, nově označovaná řeckým písmenem alfa. Tu označili vědci o 50 procent nakažlivější než kmen koronaviru, který se poprvé objevil na konci roku 2019 v čínském Wu-chanu.

„Je to superpřenašečská mutace, proto je tak znepokojivá,“ vysvětlil pro server National Geographic Eric Topol, zakladatel a ředitel amerického vědeckého institutu The Scripps Research Translational Institute. „Má vlastnosti, které jí umožňují obejít imunitní systém, a je možná ještě záludnější než mutace beta, poprvé identifikovaná v Jihoafrické republice a doteď považovaná za tu nejhorší. Navíc má mnohem větší přenositelnost, než jakou jsme doposud viděli. To je velice špatná kombinace.“

Obavy vědce zjevně sdílí i americký prezident Joe Biden, který tweetoval, že varianta delta je „vysoce infekční kmen covidu-19, který se ve Velké Británii šíří hlavně mezi mladými lidmi ve věku 12 až 20 let. Pokud jste mladí, a ještě jste neměli šanci se nechat naočkovat, teď nastal ten pravý čas,“ vyzval šéf Bílého domu mladé Američany. „Dokončené očkování vakcínou Pfizer se prokázalo účinné při prevenci před rozvojem závažného průběhu nemoci covid-19 při nákaze mutací delta,“ doplnil Biden.

Kolem delty a její schopnosti obejít imunitu po očkování stále přetrvávají některé otazníky. Jistá data jsou už ale dostupná. Vakcína společnosti AstraZeneca v souboji s mutací delta prokázala 67% účinnost v případě symptomatického onemocnění. V případě prevence hospitalizací byla po první dávce účinná ze 71 %, po druhé dávce stoupla její účinnost na 92 procent.

Ještě lépe si vede vakcína společnosti Pfizer, která v případě symptomatického onemocnění ukázala účinnost 88 %. Účinnost v případě hospitalizace byla u látky Pfizeru stanovena na 94 %, a to pouze po první dávce. Poté, co očkovaní dostali i druhou dávku, odhad vystoupal na 96 %.

V Británii se do pátku potvrdilo 75 953 případů delta mutace. Pouze 31 procent z těchto případů obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny. Ve zbytku případů šlo o nenaočkované.

V dalších studiích, které ještě neprošly recenzním řízením, se ale uvádí, že delta je rekordmanem v tzv. průlomových infekcích, tedy nákazách u plně naočkovaných lidí. V Indii proto došlo ke vzniku ohniska mezi plně naočkovanými zdravotníky. I přesto ale vakcíny zvyšují šance na to, že nedojde ke vzniku nových a ještě nebezpečnějších mutací. Takové varianty nejčastěji vznikají mezi neočkovanými a v prostředích, kde se mohou zcela nekontrolovaně šířit.

V poslední době proto spolu s apelem na očkování přibývá i výzev k tomu, aby se ještě nerušila všechna protikoronavirová opatření. K tomu, co se momentálně odehrává ve Velké Británii, může dojít kdekoliv na světě, varovala řada vědců. „Pokud budeme tuto variantu ignorovat, dojde k výraznému nárůstu nakažených a hospitalizací ve zranitelných oblastech, a pandemie bude trvat o to déle,“ prohlásil Eric Topol a zdůraznil, že by ještě nějakou dobu ponechal nošení ochrany dýchacích cest a sociální rozestupy.

V Británii zatím vedl prudký nárůst případů k posunutí data, dokdy mají být zrušena poslední proticovidová omezení v Anglii, na 19. července. Původně slibované datum bylo 21. června.

Reklama

Související témata:

Doporučované