Hlavní obsah

Třetina Američanů podle Trumpa vnímá média jako nepřítele lidu. Šokoval předvolebním spotem

Americký prezident Donald Trump.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump obvinil americká média z toho, že neinformovala o jeho výroku, v němž v souvislosti s nedávnými útoky v Pittsburghu, odsoudil nenávist a náboženský fanatismus. Zároveň na předvolebním mítinku na Floridě prohlásil, že třetina Američanů věří, že média jsou nepřítelem lidu, informaci však nepodložil žádnými důkazy. Veřejnost ho nyní kritizuje za to, že svým volebním spotem, zaměřeným proti politickým oponentům, médiím a menšinám, podněcuje násilí.

Článek

Donald Trump již několikrát obvinil určitá média z toho, že nesprávně interpretovala jeho výroky. Podle serveru BBC na mítinku ve floridském Esteru svým podporovatelům sdělil, že média nechtějí slyšet jejich příběh. „Energicky jsme odsoudili nenávist, náboženský fanatismus, rasismus a předsudky. Média ale vaše příběhy nezajímají, a to je důvod, proč 33 procent obyvatel této země věří, že tyto falešné zprávy jsou – a nerad to říkám – v podstatě nepřáteli lidu,” řekl na politické akci.

Před několika dny americký prezident šokoval předvolebním spotem, který podle CNN dokazuje Trumpovu ochotu lhát a šířit strach a tím tak rozdělovat společnost. Video zobrazuje Mexičana Luise Bracamonta, který byl v únoru ve Spojených státech odsouzen za vraždu dvou kalifornských policistů, a dále dav mexických uprchlíků, který se snaží prorazit brány na hranicích. Kritici Trumpa kvůli zveřejněnému videu obviňují z podněcování násilí vůči politickým oponentům, médiím, imigrantům a muslimům.

Protesty proti prezidentu Trumpovi a jeho protiimigračnímu postoji proběhly i v Pittsburghu, kam v úterý podle Sky News přijel uctít oběti sobotní střelby. Téměř dvoutisícový dav protestujících nesl v rukou cedule s nápisy jako „Trumpovy lži zabíjejí”, či „nenávistný prezidente, opusť náš stát”. Americký prezident demonstraci nevěnoval pozornost a na twitteru pouze uvedl, že si tohoto podle jeho slov malého protestu nevšiml, a že se mu nelíbí, jakým způsobem média o události informovala. Tvrdil také, že se protesty konaly daleko od míst, která navštívil.

Nadále na sociální síti opakuje svá varování o davech migrantů mířících do Spojených států přes mexicko-americké hranice, mezi nimiž jsou podle něj i teroristé ze středního východu. Ani pro tuto domněnku však neuvedl žádný důkaz a podle CNN minulý týden dokonce uznal, že takový důkaz ani neexistuje.

Mezi americkým prezidentem často kritizovaná média patří podle ČTK například zpravodajské televize CNN, ABC a NBC, či deníky jako The Washington Post a The New York Times. Ten Trumpovi letos v červenci vytkl, že média již několikrát označil za nepřátele lidu. Vydavatel The New York Times tehdy na schůzce v Bílém domě Trumpa požádal, aby termín ‚nepřítel lidu‘ přestal vůči novinářům používat.

Reklama

Související témata:

Doporučované