Hlavní obsah

Video: Třetina Benátek je pod vodou, jeden mrtvý a jeden pohřešovaný

Záplavy v Benátkách.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Hoteliéři uvedli, že turisté v důsledku záplav zrušili až padesát procent rezervací. Podle předsedy tamní hotelové asociace lidé nechápou, čím jsou záplavy ve městě specifické.

Článek

Sever Itálie v sobotu opět zasáhly silné deště a záplavy, které si na severovýchodě země vyžádaly jednu oběť. Další člověk se v důsledku záplav pohřešuje, uvedla agentura ANSA. Podle televize Rai se výrazně zvýšila i hladina jezera Como.

Voda zaplavila také skoro třetinu Benátek, když ráno dosáhla úrovně 120 centimetrů nad normální hladinu moře. V neděli a pondělí se očekává opět vysoká voda, až 130 centimetrů nad obvyklou úroveň moře.

+4

Benátky se přitom ještě nevzpamatovaly z rekordních záplav z poloviny listopadu, kdy takzvaná acqua alta (vysoká voda) při přílivu dosáhla až 1,87 metru. Zaplavena byla i významná památka bazilika svatého Marka a na stejnojmenném náměstí bylo přes metr vody. Benátky zažívají od podzimu do jara záplavy poměrně často, ty z minulého měsíce ale byly nejhorší od roku 1966.

Pro Benátky je návrat velké vody zoufalý. Svět totiž vnímal už listopadové povodně a turisté, kteří měli do italského města v blízké době namířeno, se rozhodli, že dovolenou ve městě na vodě vynechají.

„Přibližně od poloviny listopadu, tedy krátce po záplavách, jsme si všimli, že rezervací nebývale ubylo,“ sdělil pro britský The Guardian šéf asociace benátských hotelů Vittorio Bonacini. „Takový pokles tu nebyl ani po útocích na Dvojčata. Za posledních třicet dní bylo zrušeno 45 procent rezervací. Museli jsme stornovat různé události, konference a další velké akce plánované na příští rok,“ dodal Bonacini.

Podle předsedy asociace turisté tak úplně nechápou, jak záplavy v Benátkách fungují.

„Volali nám ustaraní turisté ze Spojených států, kteří se ptali, zda je bezpečné město navštívit s dítětem, které měří metr a půl,“ řekl Bonacini.

„Jenže Benátky jsou více jak metr nad mořem, takže když tu mluvíme o hladině metr třicet, tak to znamená, že v ulicích je ‚jen‘ třicet centimetrů vody, a to jen v některých částech starého města,“ vysvětlil.

Rekordně vysoká hladina podle Bonaciniho navíc opadla po hodině a půl a situace se po pár hodinách vrátila k normálu.

Statistiky asociace uvádí, že letos navštívilo Benátky 31 milionů turistů. Dvacet milionů z nich strávilo ve městě jen jeden den, třetina lidí pak přespala v centru.

Sedmimetrové vlny ve Ventimiglii

Obzvláště kritická je nyní situace v regionu Ligurie na severozápadě, kde bouři provázel silný vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Ve Ventimiglii na hranicích s Francií byly až sedmimetrové vlny. Předseda regionu Giovanni Toti vyzval obyvatele, aby pokud možno nevycházeli ze svých domovů. V okolí přístavního města Imperia muselo být kvůli nebezpečí sesuvu půdy evakuováno několik rodin.

Pro celou Ligurii v sobotu platí nejvyšší stupeň nebezpečí. Hasiči už museli zasahovat u desítek případů, kdy například vyprošťovali auta, odstraňovali následky sesuvů a čerpali vodu ze zatopených prostor.

Ligurii sužovaly záplavy naposledy před necelým měsícem. Úřady musely tehdy uzavřít část dálnice, která spojuje Janov a Nice, a poblíž Savony se zřítil viadukt na dálnici A6 spojující Savonu s Turínem.

Prudké srážky zasáhly také Lombardii a region Furlánsko-Julské Benátsko, kde zemřel řidič, jehož auto strhl proud vody. U Florencie úřady pátrají po motocyklistovi, jehož strhl proud do řeky.

Reklama

Doporučované