Hlavní obsah

Třetina Česka už je bez vody, nová předpověď ale dává naději

Animace ukazuje, jak má následující týden v Česku pršet.Video: windy.com

 

Reklama

V pátek večer by se mělo ochladit a začít pršet, otázkou zůstává, jak vydatné srážky budou.

Článek

Česko stále trápí sucho a nedostatek vody už je na třetině území extrémní. V současné době je to velký problém mimo jiné pro zemědělce, protože začíná hlavní vegetační sezona a rostliny nemají dostatek vláhy na to růst. Následující dny a srážky, které spadnou, tak budou pro úrodu klíčové. A předpověď dává naději.

Zlom má podle meteorologů přijít v pátek večer, kdy se ochladí a přijde vydatnější déšť. Ten by měl vydržet nejméně do soboty. Podle webu intersucho.cz má během víkendu na celém území napadnout mezi 10 až 50 mm srážek.

„Rozhodující pro zmírnění současného sucha bude studená fronta přicházející k nám o nadcházejícím víkendu. Pokud bude ležet hlavně nad Slovenskem, tak srážek nebude příliš, ale jestliže dojde k jejímu posunu více na západ, tak by pak došlo k výraznějšímu doplnění vláhového deficitu,“ uvedli tvůrci stránek. Pravidelné přeháňky by měly pokračovat i během dalšího týdne.

Foto: intersucho.cz

Předpověď srážek v Česku pro následujících deset dní.

Dva nejhorší stupně sucha ze šesti, tedy výjimečné a extrémní, se uplynulou neděli rozšířily již na třetinu území republiky. Proti loňsku přišlo sucho o měsíc dříve.

Alespoň nejmírnějším stupněm sucha je dnes postiženo 99 procent území ČR. Příznivější situace, tedy počínající či mírné sucho, je pouze jihozápadně od Prahy a na velice malých územích jižních Čech či jižní Moravy. Naopak nejhorší situace je na střední a jižní Moravě, v části Moravskoslezského kraje, v Polabí a Poohří.

Jak letos postupně vysychá Česko, ukazuje animace.

Podívejte se, jak letos sucho trápí Česko.Video: intersucho.cz

Podle zpráv 352 zpravodajů z 67 okresů se očekává propad výnosu ozimů a zejména řepky. „Hlášeny jsou také projevy sucha u ječmene, pšenice, řepky a také u ovocných stromů a vinné révy. Respondenti popisují nedostatek srážek, který způsobuje špatné vzcházení plodin,“ uvedli tvůrci projektu.

Domácí zemědělci se obávají nedostatku sena. Zatím zásoby mají, pokud ale bude současné sucho trvat déle, nebudou mít zejména chovatelé zvířat odkud brát potravu pro zvířata, sdělil ČTK tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Už nyní podle něj seno není příliš k mání, a pokud je, tak stojí 300 až 400kilogramový balík kolem 1500 korun. Někteří zemědělci ale nakupují i za 2000 korun za balík, dodal.

„Dva týdny na většině území nepršelo, před dvěma týdny jen několik milimetrů. Zásoby spodní vody sice trochu vylepšil zimní sníh, svrchní vrstvu ornice nicméně vysušuje silný vítr, který zároveň odvádí oblačnost a potenciální srážky mimo ČR,“ uvedl Doležal.

Reklama

Doporučované