Hlavní obsah

Třetina firem dál testuje. Část zaměstnanců proti tomu rebeluje

Foto: David Neff

Jaká pravidla vás v práci čekají po návratu z dovolené? Ilustrační foto.

Reklama

Se začátkem prázdnin firmám odpadla povinnost testovat zaměstnance. Dvě třetiny jich s testováním přestaly. Třetina, spíše těch větších, pokračuje dál. Po dovolených však přijde velká neznámá.

Článek

Prázdniny neprázdniny, 37 procent firem bude i po 1. červenci dobrovolně testovat své lidi dál.

„Významná část firem, zejména větších podniků, jde nad rámec požadavků Ministerstva zdravotnictví, protože chtějí mít větší jistotu, že případné rozšíření epidemie neohrozí jejich podnikání,“ uvádí Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Proto 21 procent podniků testuje zaměstnance, kteří neprokážou svou bezinfekčnost sami. Dalších 13 procent firem pak nabízí test zaměstnancům jako pracovní benefit. A tři procenta firem dál pokračují v plošném povinném testování všech zaměstnanců, vyplynulo z průzkumu Svazu průmyslu mezi 200 firmami.

Ochotu testovat své lidi by zvýšilo, kdyby bylo možné využít samovyšetřovací testovací sady.

„Firmy zůstávají obezřetné a samy aktivně sledují vývoj epidemie ve svých regionech. Téměř polovina firem v našem průzkumu uvedla, že jsou připraveny samy opět začít plošně testovat své zaměstnance, pokud by se v jejich regionu epidemická situace zhoršila. Nechtějí v tomto ohledu čekat na případné nařízení vlády o opětovném zavedení plošného testování,“ řekl Rafaj.

Lidé už však začínají proti testům „rebelovat“. Každá sedmá firma se setkala ze strany zaměstnanců s odmítáním plošného testování od července. Část zaměstnanců také není ochotna zaměstnavateli hlásit, zda byli o dovolené v zahraničí. Nebo se u vedení informují, jaké postihy jim hrozí, pokud tuto informaci zaměstnavateli nesdělí.

Máte test? A mohli bychom ho vidět?

Zaměstnavatel skutečně nemá právo se ptát, kde se zaměstnanec rekreoval. Ale má povinnost kontrolovat, zda může zpět do práce po návratu ze zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví tak firmám umožnilo test od zaměstnance vyžadovat. Řešením může být podle Svazu průmyslu i čestné prohlášení. Pokud by zaměstnanec na pracoviště nákazu zavlekl, bude to na jeho zodpovědnost.

Přesto pětina firem v průzkumu uvedla, že nemá po dovolených jak bezinfekčnost svých zaměstnanců ověřit. A nemá jasno, co vše můžou vyžadovat, až se v létě začnou lidé vracet od moře.

Jaká pravidla firmy po dovolených nastavily?

Kdo se vrátí z dovolené, musí před návratem do práce na test ve čtyřech pětinách oslovených firem (80 %). V těch nejpřísnějších (38 %) bez ohledu na to, zda zaměstnanec prošel očkováním či zda prodělal covid – a nehledě na to, zda dovolenou strávil v Chorvatsku či v Beskydech.

Desetina zaměstnavatelů (11 %) vyžaduje od všech zaměstnanců test po návratu na pracoviště bez ohledu na to, kde zaměstnanec trávil dovolenou. 16 procent podniků vyžaduje test od všech zaměstnanců po příjezdu pouze ze zahraniční dovolené. 11 procent firem testuje nebo vyžaduje negativní test od zaměstnanců, kteří se vrátí z domácí i zahraniční dovolené a nejsou plně očkovaní, nebo neprodělali v posledním půl roce covid.

42 procent firem se řídí ochranným opatřením Ministerstva zdravotnictví. Negativní test po dovolené tedy vyžadují jen od těch zaměstnanců, kteří nejsou plně očkovaní, neprodělali v posledním půl roce covid a vracejí se ze zahraniční dovolené. Kromě testů firmy využívají i čestná prohlášení pro „potvrzení“ bezinfekčnosti. Některé firmy také plánují plošně otestovat všechny zaměstnance po celozávodní dovolené.

Zbytek firem vyžaduje čestné prohlášení nebo to řeší jinak.

„Vyhlášením pravidel pro návraty z dovolené až na začátku léta způsobila vláda zbytečný chaos, i když zaměstnavatelé poptávali takové opatření už na začátku června. To by se nemělo opakovat. Chceme po vládě tři věci: Aby její opatření byla udržitelná, pro firmy splnitelná a přehledná a neměnila je ze dne na den,“ vyzývá Svaz průmyslu. Kabinet by podle něj měl už teď stanovit pravidla, která budou platit od září.

Ve velkých firmách je víc očkovaných

Přestože očkování má zatím v kompetenci pouze stát, 33 procent firem je stále ochotných se do něj zapojit, pokud to vláda oficiálně umožní. 13 procent podniků od tohoto záměru odradil dosavadní přístup vlády. Zájem očkovat mají spíše velké firmy.

Firmy už mají část svých zaměstnanců plně naočkovanou: 29 procent firem má naočkovanou víc než polovinu svých zaměstnanců. 44 procent podniků má naočkovaných 20 až 50 procent pracovníků. A 16 procent firem pak méně než pětinu zaměstnanců.

Reklama

Doporučované