Hlavní obsah

Třetina hotelů skončí, tuší hoteliér z Kampy

Rozhovor s Viliamem Sivkem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

České hotely otevřely po více než dvouměsíční pauze 25. května. Někteří majitelé zvolili cestu zvýšení cen, jiní naopak zlevnili, aby přilákali tuzemské turisty.

Článek

Z průzkumu mezi hoteliéry, který provedl katalog firmy.cz, vyplývá, že pro letošní prázdniny očekávají v průměru 61procentní obsazenost. Během loňských prázdnin přitom byly jejich hotely obsazené z 81 procent.

„Podle mého předpokladu skutečně až 30 procent hotelů zavře. Mnohé se vrátí k provozu s novým majitelem. Kdo ale skočí po hotelech, jejichž majitelé se do obnovy provozu zrovna nehrnou,“ říká Viliam Sivek, předseda Fóra cestovního ruchu a majitel sítě hotelů.

Mnohem černěji vidí situaci hoteliéři, kteří se soustředili na zahraniční klientelu. Pro letošní sezonu počítají s poloviční obsazeností a museli jít s cenami dolů. Naopak ubytovatelé, do jejichž zařízení jezdí Češi, počítají pro přicházející prázdniny s obsazeností 69 procent.

S tím souvisí i cena za nocleh. Někteří hoteliéři zdražili, aby byli schopni za snížené poptávky dosáhnout na podobné výdělky, jako byli zvyklí před krizí. Viliam Sivek naopak zlevnil. V dřívějším rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že snížil cenu za noc ve svém Hotelu Kampa z 2700 korun na 1100 Kč a rozběhl marketingovou akci.

„Hotely na Lipně třeba zdražily. Češi ale budou mít hluboko do kapsy, takže já jsem naopak zlevnil. A můžu vám říct, že během těch 72 dní, co jsme měli zavřeno, jsem pracoval tak usilovně, jako snad ještě nikdy předtím. Projednávali jsme různé slevy, například na cesty vlakem, plavby lodí po Vltavě a další,“ říká Sivek.

„V rámci marketingové kampaně pak nabízíme českým turistům Prahu tak, jak ji nikdy nezažili a už ani nezažijí, tedy bez turistů. Myslím, že jsem zvolil správně,“ dodává.

Reklama

Doporučované