Hlavní obsah

Třetina lidí si musí během tří let vyměnit řidičský průkaz

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

O výměnu lze požádat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností.

Reklama

aktualizováno •

Kromě Prahy budou nejvytíženější ještě další dva kraje v Čechách a na Moravě.

Článek

Dobré vědět:

– Během následujících tří let si bude muset třetina českých automobilistů vyměnit řidičské průkazy.

– V Česku vlastní řidičský průkaz zhruba šest milionů lidí.

– Nejběžnější průkaz na skupinu B platí deset let a končí konkrétním datem, nikoliv plošně na konci roku.

Kolik lidí si musí vyměnit řidičské průkazy?

Nejvytíženější budou úřady v roce 2020, platnost během něj vyprší více než 859 tisícům řidičských oprávnění. Dalších přibližně 90 tisíc lidí bude letos o řidičský průkaz žádat poprvé.

Matematika je poměrně jednoduchá. Řidičů je v České republice celkem asi 6 milionů, k 18. 9. 2018 to bylo přesně 6 078 136. V roce 2010 si vyzvedlo řidičské oprávnění dohromady 1 083 246 lidí. Někteří z nich už, pravda, o prodloužení dokladu žádat nebudou. Kolem 90 tisíc lidí ročně ale žádá o svůj první řidičský průkaz.

V roce 2011 si vyzvedlo průkaz 419 934 řidičů a o rok později 471 332. Spolu s letošním rokem a řidiči, kteří oprávnění teprve získají, se tak dohromady jedná asi o třetinu všech českých řidičů. Rok 2010 byl sice výrazný, rekord ale padl o tři roky dříve v roce 2007, kdy si kvůli změnám v legislativě přišlo vyměnit řidičák dokonce 1 168 777 lidí.

Jaká je platnost řidičáků?

Řidičské průkazy mají zpravidla platnost deset let, konkrétně to platí pro oprávnění AM, A1, A2, A, B1, B, B+E a T. Pokud je ale součástí dokladu také oprávnění k řízení vozidel skupiny C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D nebo D+E, platí doklady pouze 5 let.

Většina řidičů vlastní oprávnění k řízení skupiny B, tedy osobního automobilu. Všechna oprávnění jsou označena na zadní straně plastového průkazu.

Kde dostanu nový průkaz?

O výměnu lze požádat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností a zdarma to jde až tři měsíce před koncem platnosti. Jak na výměnu řidičského průkazu, si můžete přečíst zde:

Kde a kdy se nejdéle čeká na výměnu?

Fronty nemusejí být velké, průkazům totiž končí životnost v konkrétní den v roce, a nikoliv na konci roku, jak tomu bylo dříve. Mezi jednotlivými úřady, které oprávnění vydávají, jsou ale znatelné rozdíly, stejně jako mezi jednotlivými měsíci.

Vůbec nejméně průkazů pozbylo platnosti v lednu v obci s rozšířenou působností Králíky na východě Čech, konkrétně to bylo 21 dokladů. Zato v listopadu si bude muset vyměnit řidičský průkaz 15 485 Pražanů.

Pracoviště registru řidičů MHMP v Praze na Pankráci bude vůbec nejvytíženějším úřadem v republice, v průběhu roku na něj zamíří kvůli výměně řidičského oprávnění asi 100 000 lidí.

Reklama

Doporučované