Hlavní obsah

Třetina lidí z kanceláří chce dostat přidáno. „Čím mladší, tím drzejší“

Foto: Profimedia.cz

Třetina lidí z kanceláří uvedla v průzkumu, že očekává růst mezd. Žijí v bublině, reagují personalisté. (Ilustrační snímek)

Reklama

Zatímco v gastronomii či hotelnictví došlo ke snižování mezd, tak většina lidí v kancelářích podle nového průzkumu společnosti Hays nevidí důvod, proč by se jim měly výplaty snižovat. Část naopak očekává růst.

Článek

Manuálně pracující lidé a zaměstnanci v hotelech a pohostinství už koronakrizi přímo pocítili na svých mzdách. Zejména kancelářské profese ale stále žijí s penězi jako před krizí. Část těchto zaměstnanců dokonce očekává, že by jejich mzda měla dále růst.

Tak by šla shrnout zjištění několika průzkumů, které se snažily vykreslit současnou složitou situaci na trhu práce.

Nejnověji personálně poradenská společnost Hays vydala průzkum mezi více jak 600 zaměstnanci, z kterého vyplývá, že kanceláře ještě pandemie nezačala finančně decimovat.

Jen 11 procent dotázaných snížilo své mzdové očekávání. Naopak 34 procent oslovených si myslí, že by měli dostat přidáno. A 55 procent nevidí žádný důvod, proč by se jejich mzda měla měnit.

„Musím zdůraznit, že je rozdíl mezi dělnickými a specializovanými profesemi. Tohle se týká specializovaných profesí, nejde jen o manažery, jde ale o lidi, kteří pracují v kanceláři,“ okomentoval výsledky průzkumu Sándor Bodnár, generální ředitel Hays v Česku a Rumunsku.

„Dopad krize neprobíhá v jedné vlně. Vidíme, že efekt neprobíhá jednorázově a bude se posouvat dál,“ vysvětluje Bodnár, podle kterého je jisté, že se i život v kanceláři změní. Nemusí to ale být jen k horšímu. Některé společnosti na koronakrizi vydělaly a jinde se zavádí častější práce z domova.

Stejný trend více méně potvrzuje i personální společnost Randstad. „Až na několik výjimek, jako je marketing, personalistika a obecně administrativní pozice, ze strany kandidátů vůbec nepozorujeme snížená mzdová očekávání. Kde naopak pozorujeme snahu ušetřit, je nabídka ze strany zaměstnavatelů, kromě IT oboru,“ říká Alžběta Honsová, marketingová manažerka Randstad.

Upozorňuje ale na to, že situace se liší obor od oboru, ale i regionálně – v podstatě tak záleží na tom, jak silně byl zaměstnavatel pandemií zasažený.

Z home office nevidí, co se děje ve výrobě

Oslovení personalisté ale považují očekávání lidí z kanceláří, že by jim mzda měla růst, za „život v bublině“.

„Ve výrobě odstávky vidí. V kancelářích, speciálně když jsou lidé na home office, tak třetina až polovina lidí žije v bublině a vůbec nevnímá, co se na trhu děje a že se opravdu někde propouští,“ říká Vladimír Kočí, partner recruiterské společnosti R4U.

„Já se s tím nesetkávám. Se všemi, se kterými si povídám, tak jsou ochotní jít o deset, patnáct, ale i dvacet procent dolů. Jsou mnohem pokornější, lidé budou opravdu potřebovat práci,“ líčí naopak Markéta Švédová, ředitelka společnosti Recruit.cz.

Podle Vladimíra Kočí je totiž i v rámci kanceláří a odbornějších pracovníků třeba rozlišovat. Z jeho zkušeností se aktuálně dělí na dvě skupiny podle věku.

„Čím mladší, tím drzejší a nereálnější požadavky. Jde o lidi, kteří ještě nezažili krizi. Je jim řádově 35 a tu poslední krizi si vlastně nepamatují,“ říká partner společnosti R4U s tím, že naopak padesátníci se bojí a jsou ochotni přistoupit na nižší mzdu.

Místo vyšší mzdy jsou v ohrožení odměny

Nedávný průzkum personální společnosti Grafton, která se nespecializuje jen na kancelářské profese, odhaluje, že naopak manuálně pracující na koronakrizi už doplatili a poznali to i na svých výplatních páskách.

Data z šetření mezi 2200 lidmi, které probíhalo od února do června, ukazuje, že 31 procent zaměstnanců už zaznamenalo snižování mezd. Nejčastěji pak právě manuálně pracující a zaměstnanci z hotelnictví a gastroprovozů (HoReCa).

„Nejvíc to postihlo HoReCu. Tam se už snižovaly stavy, lidé odešli pracovat na hory, na jih Čech, kde jsou provozy ještě obsazené. Ale druhá fáze propouštění nastane, až skončí letní sezona. Pokud se turismus nenastartuje, jakože to tak nevypadá, tak tito lidé budou bez práce,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka personální společnosti Grafton.

Ta upozorňuje i na to, že lidé v kancelářích by neměli počítat s bonusy, které firmy vyplácí čtvrtletně, ale i jednou ročně ve formě třináctých platů.

„Mzdy v některých případech klesly i proto, že nebudou vyplacené bonusy. Nešly dolů základní mzdy, ale nebudou vyplácené prémie, protože na to firmy mít nebudou. To se nejvíce týká kancelářských, takže se mýlí,“ reaguje Jitka Součková na informaci, že lidé z kanceláří očekávají, že by jim mzda mohla růst.

Oslovení personalisté také upozorňují, že kancelářskou práci od přímého dopadu koronaviru zatím odstiňují podpůrné programy, jako je Antivirus, který udržuje umělou zaměstnanost. Odhadují proto, že koncem roku by mohli pocítit krizi právě i lidé z kanceláří.

Reklama

Doporučované