Hlavní obsah

Třetina našich kuřat trpí nemocí, přiznalo KFC v Británii a Irsku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Britská a irská větev řetězce KFC se odhodlala k nevídanému kroku mezi konkurencí, zveřejnila citlivá data o tom, čím trpí kuřata, ze kterých se stává onen „proklatě dobrý“ pokrm.

Článek

Zpráva s názvem „Roční pokrok v oblasti zdraví kuřat – červenec 2020“ se týká dodavatelů, kteří zásobují čistě britský a irský trh. „Bolestivými záněty“ podle ní v loňském roce trpělo v průměru 35 % zvířat.

Konkrétně se jedná o dermatitidu nohou, což se projevujeme bolestivými lézemi, které ve vážných případech podle KFC mohou kuřatům znemožnit normálně chodit. Číslo 35 % je z perspektivy řetězce vlastně chloubou, ve zprávě totiž uvádí, že za poslední čtyři roky se poměr kuřat s těmito problémy podařilo snížit asi o polovinu. U těch nejlepších dodavatelů pak dosahuje 15 % a méně. V roce 2015 trpělo dermatitidou 56 % kuřat. KFC píše, že nemoc je důsledkem špinavého prostředí a ventilace.

V posledním roce v průměru 12 % kuřat rovněž trpělo popáleninami na nohou od amoniaku. Čpavek nahromaděný z odpadu ostatních zvířat kuřatům způsobuje poranění nohou i proto, že zvířata tráví příliš času vsedě, příčinou je ale pochopitelně stejně jako u dermatitidy špatné větrání a čištění prostředí. V tomto ohledu se podle grafu KFC nedaří rozsah problému snižovat, nejnižší procento kuřat s popáleninami koncern zaznamenal v roce 2017, kdy se jednalo o necelých 7 %.

Ochránci přírody paradoxně tleskají

Téměř všechna kuřata pro britské a irské pobočky pochází z rychlochovů, kdy se do finálního stadia růstu vhodného pro zabití a následné zpracování dostávají do 30 dní. Důsledkem snahy o maximální rychlost růstu i velkého objemu kuřecích prsou je zhoršení mnoha zdravotních problémů od neschopnosti chodit po selhání klíčových orgánů, jako jsou játra nebo srdce.

Počet zvířat, která zemřou nebo jsou utracena ještě před porážkou, podle zprávy klesá, úmrtnost na farmách dodávajících maso pro ostrovní obyvatele se pohybuje kolem 4 %.

Bojovníci za ochranu zvířat podle britského deníku The Guardian KFC za zprávu možná trošku paradoxně děkují. Nejde o to, že by byli spokojeni se způsobem, jakým jsou kuřata pro řetězec chována, ale oceňují čistě to, že kuřecí magnát vyložil karty na stůl a v neposlední řadě i řekl, že se chce polepšit. Něco takového se totiž jinde moc nevidí.

„Je skvělé sledovat, jak transparentní byla tato firma při poskytování důvěryhodných informací a že zdůraznila, co chce zlepšit. Zdraví zvířat už nadále není abstraktní záležitostí a nyní víc než kdy jindy hodně lidí pochopí důležitost zlepšování životů kuřat,“ okomentovala podle The Guardian vůbec první zprávu KFC svého druhu šéfka pro potravinářský průmysl z organizace Soucit ve světovém zemědělství Tracey Jonesová.

Podle vedoucí kampaně Svět pro ochranu zvířat sice KFC v tomto čeká ještě hodně práce, ale transparentnost je dobrý začátek. „Mají toho hodně, co je potřeba zlepšit, ale jsme velmi šťastní, že přišli s touto úrovní zveřejňování dat a transparentnosti,“ řekla Lindsay Duncanová.

Méně antibiotik i pomalejší růst

KFC se skrze podpis dokumentu iniciovaného neziskovými organizacemi zavázalo, že zlepší podmínky pro život kuřat. Nově bude od svých 34 dodavatelů požadovat pomalejší chov, který má snížit náchylnost k nemocem a s tím i potřebné množství podávaných antibiotik.

„Vyhovět kritériím závazku (Better Chicken Commitment) není snadné, ale KFC už spustilo aktivní program, který nastiňuje změny potřebné při zlepšení dodavatelského řetězce naší značky,“ řekla generální manažerka KFC pro Spojené království a Irsko Paula MacKenzieová s tím, že vše, co je potřeba zlepšit, KFC zaneslo do své výroční zprávy.

Reklama

Doporučované