Hlavní obsah

Třetina samoživitelek je na hranici chudoby. Žijí za 10 tisíc na měsíc a někdy ani to ne

Realitu tvrdého života přibližuje Seznamu Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Realitu tvrdého života přibližuje Seznamu Dana Pavlousková, ředitelka Klubu svobodných matek.

Článek

V České republice žije téměř 200 tisíc neúplných rodin, 90 procent z nich jsou matky samoživitelky.

Podle průzkumu Klubu svobodných matek žije velká část z nich na hranici chudoby. Často dětem nedokážou kvůli chybějícím financím zajistit ani zájmové aktivity, ani zdravé jídlo.

„Pokud budete mít rozpočet deset tisíc korun, těžko budete uvažovat o tom, jak nejlépe dětem uvařit, ale budete to limitovat na finance,“ říká ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková ve víkendovém rozhovoru pro Seznam.

Právě tato nezisková organizace udělala mezi samoživitelkami šetření o tom, jak jsou finančně zajištěny.

A ukázalo se právě to, že velká část z nich zajištěna není. Z výsledků například vyplynulo, že jen každá čtvrtá samoživitelka si může dovolit zařadit dětem do jídelníčku pravidelně ovoce a zeleninu.

Velká část problému samoživitelek plyne podle Dany Pavlouskové z toho, že nedostávají výživné, o které se musí soudit. „Navíc přiznané průměrné výživné na děti je kolem 2000 korun a jsou matky, které dostávají třeba pětistovku na dítě, což je v dnešní době nepochopitelné,“ tvrdí Dana Pavlousková.

Jak se žije matkám samoživitelkám v Česku? Co říkají na rady vysoce postavených českých politiků, aby si našly jiného partnera? A proč se setkávají s předsudky?

Podívejte se na další Víkendový rozhovor. Najdete ho ve videu v úvodu tohoto textu.

Reklama

Doporučované