Hlavní obsah

Trh práce mění tichá revoluce. Z podnikatelů se stávají zaměstnanci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Podnikatelů ubývá a nic se na tom nezmění. Řada z nich dává v době pandemie přednost jistotě zaměstnání. Největší útlum vykazují průmysl, maloobchod a restaurace s hotely.

Článek

Podnikání ztratilo během pandemie na oblibě. Během dvou let poklesl počet těch, kteří někoho zaměstnávají, skoro o dvacet tisíc.

„Řada malých firem zkrachovala, zároveň vidíme, že se část podnikatelů nechala zaměstnat,“ upozorňuje Dalibor Holý z Českého statistického úřadu (ČSÚ), že stále víc Čechů dává přednost jistotě pevných pracovních úvazků.

Na úpadku podnikatelského stavu nic nezměnilo ani ekonomické oživení ve třetím čtvrtletí. Při jarní vlně koronaviru ukončilo byznys deset tisíc podnikatelů, tedy zhruba stejný počet jako na jaře 2020.

Jak ve středu informuje ČSÚ, obrat k lepšímu se nekonal ani v létě a na počátku podzimu, kdy počet majitelů firem dále klesl na 137 tisíc.

Starší data Eurostatu ukazují, že útlum podnikání lze připsat pouze třem sektorům, tedy průmyslu, maloobchodu a restauračním provozům. Na tom se nic nezměnilo ani v poslední době. „Odliv z průmyslu je nápadný a v oboru restaurací i hotelů stále dochází k velkým změnám,“ potvrzuje Dalibor Holý z ČSÚ.

Proti očekávání, že zaniklé firmy opět oživnou, hovoří dvě okolnosti. Počet podnikatelů se zaměstnanci postupně klesá už od roku 2015, kde se jejich počet blížil ke 180 tisícům. V nejisté době stále hrozící pandemie není důvod, proč by se měl trend obrátit právě teď.

Zároveň se ze značné části podnikatelů a živnostníků stali zaměstnanci. Také o tom svědčí zpráva ČSÚ, že v létě firmy nabraly desítky tisíc nových lidí. Práci ve firmách nebo na úřadech mělo ve třetím čtvrtletí 4 miliony a 422 tisíc Čechů, to je jen o čtyři tisíce méně než v době těsně před pandemií. Přitom tehdy bylo zaměstnáno nejvíc Čechů od roku 1992.

Reklama

Doporučované