Hlavní obsah

Tři brownfieldy v Pardubickém kraji by mohly získat dotace z EU

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Majitelé tří bývalých průmyslových areálů v Pardubickém kraji by mohli získat evropské dotace z Národního plánu obnovy. ČR musí tento plán Evropské komisi předložit nejpozději do konce dubna.

Článek

Evropská unie peníze chystá na zmírnění dopadů pandemie koronaviru a podporu ekonomiky členských států. Pardubické hejtmanství do plánu obnovy navrhuje areály v Ústí nad Orlicí, Moravské Třebové a Pardubicích.

Areál bývalé textilky Perla koupilo v roce 2011 Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun. Část budov nechalo město zdemolovat, nyní v něm dokončuje výstavbu nového Domu dětí a mládeže. Pardubický kraj plánuje v lokalitě postavit ateliéry pro střední školu uměleckoprůmyslovou. Podle krajského radního pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislava Valtra (ODS) by město potřebovalo kolem 180 milionů korun na přestavbu bývalé administrativní budovy Perly zčásti pro komerční využití a zčásti pro novou galerii a muzeum textilu. Vybudovat by se mělo také parkoviště nebo parkovací dům.

Moravská Třebová vloni za 11 milionů korun získala areál po bývalé mlékárně Miltra. Plánuje zde postavit kulturně-společenské centrum. Část budov by podle mluvčího města Václava Dokoupila měla být zbourána a doplněna novou výstavbou. Náklady podle Valtra dosáhnou asi 160 milionů korun.

Evropské peníze by mohly pomoci také úpravě areálu bývalých Automatických mlýnů v Pardubicích. Část vlastní soukromý majitel, získat by mohl asi 200 miiionů korun.

Reklama

Doporučované