Hlavní obsah

Tři čeští podnikatelé byli v Brazílii zadrženi kvůli podezření z praní špinavých peněz a machinacím s nemovitostmi

Federální policie v Brazílii zadržela tři Čechy.Video: Kristýna Matějková

 

Reklama

Brazilská policie zadržela počátkem října trojici Čechů v jihobrazilském městě Porto Alegre. Podle brazilského tisku a informací z diplomatických kruhů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, byli zadržení zřejmě součástí větší organizované skupiny. Podezřelí jsou z praní špinavých peněz, obchodu s nemovitostmi a nelegálního obchodování s drahými kameny.

Článek

Mezi zadrženými je ostravský podnikatel Oldřich Lahoda a jeho obchodní partner Radomír Čespiva. Jméno třetího zadrženého není známo. S odvoláním na informace brazilského serveru Gauchazh to ve středu uvedl server Euro.cz.

„Federální policie Brazílie zadržela 5. října tři Čechy ve městě Porto Alegre, jednalo se o muže. Z důvodu ochrany identity nemůžeme uvést bližší informace. Případ je nyní v rané fázi výslechů, zadržení mají k dispozici právníka i tlumočníka z češtiny do portugalštiny," řekla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová. Český honorární konzul, který má případ na starosti, je podle ní ve spojení s federální policií.

Skupina údajně od roku 2011 převáděla do Brazílie čtyři miliony amerických dolarů z podezřelých aktivit. Částka pohybující se na jejích účtech ale měla přesahovat 20 milionů dolarů, což by podle brazilského serveru ukazovalo na praní špinavých peněz.

Podle serveru Euro.cz je Lahoda známý jako lokální zákulisní hráč, který měl důvěrné vztahy s řadou ostravských politiků. „Lahoda byl také, byť to popírá, velmi aktivní v segmentu ostravského herního byznysu,” tvrdí server. O Lahodu se podle něj zajímala i česká policie v souvislosti s případem údajného ovlivňování veřejných zakázek v Ostravě, známým podle jména jednoho z protagonistů jako kauza Dědic.

Reklama

Související témata:

Doporučované