Hlavní obsah

Tři čtvrtiny Jemenců potřebují pomoc a ochranu. Podle OSN jde o nejhorší humanitární krizi na světě

Jemenská humanitární krize je podle OSN nejhorší na světě.Video: AP

 

Reklama

Na 22 milionů jemenských obyvatel v současnosti potřebuje pomoc a ochranu. To je 75 procent všech občanů státu zmítaného občanskou válkou. Podle OSN se jemenská humanitární krize stále prohlubuje a je nejhorší na světě.

Článek

Pokud se situace v Jemenu nezmění, bude v příštích měsících ohroženo hladem až 14 milionů Jemenců. V interní zprávě to uvedl zástupce tajemníka OSN pro humanitární záležitosti Mark Lowcock. Jemen je od roku 2014 dějištěm občanské války, v níž bojují povstalečtí šíité podporovaní Íránem proti vládě, za níž stojí spojenci vedení Saúdskou Arábií.

„Humanitární situace je v Jemenu nejhorší na světě. Pětasedmdesát procent jeho občanů, tedy asi 22 milionů lidí, potřebuje pomoc a ochranu. Z nich 8,4 milionu žije v nedostatku potravin a je závislých na potravinové pomoci,“ uvádí Lowcock ve zprávě určené Radě bezpečnosti OSN. Lowcock má dnes Radu seznámit s humanitární situací v Jemenu.

Vše o jemenském válečném konfliktu v Mapě Jiřího Hoška.

V nejhorším případě může podle něj počet Jemenců ohrožených hladem stoupnout o dalších 5,6 milionu, takže by naléhavou potravinovou pomoc potřebovalo 14 milionů lidí.

Světový program pro výživu (WFP) před týdnem oznámil, že už v příštím měsíci by v Jemenu mohl hlad hrozit 12 milionům lidí.

„Lowcock ve své zprávě situaci označil za přímý důsledek konfliktu, který si vyžádal životy 10 000 lidí. V jeho výčtu problémů se uvádí, že ceny pohonných hmot stouply o 45 procent, hodnota rijálu k dolaru klesla o 47 procent. Od září rijál ztratil 20 procent na své hodnotě, což pocítila každá rodina v Jemenu,“ stojí v dokumentu.

V zemi je podle Lowcocka v chodu nejrozsáhlejší humanitární operace na světě a je do ní zapojeno na 200 skupin a agentur. Dětem trpícím hladomorem mohou lidé pomoci například skrze Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF).

Reklama

Související témata:

Doporučované