Hlavní obsah

Tři desítky mrtvých za tři dny. Boje s Tálibánem odnášejí děti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

27 mrtvých dětí. Taková je bilance jen za poslední tři dny bojů mezi afghánskými vládními silami a hnutím Tálibán, které si postupně podmaňuje zemi.

Článek

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) je „šokován rychlou eskalací závažných činů vůči dětem“, uvedla organizace v pondělí. Tálibán, který rychlými kroky postupuje celou zemí a zabírá místa po odcházejících zahraničních vojácích, odmítá mezinárodní výzvy k příměří. V posledních dnech obsadil šest regionálních hlavních měst.

Jen za poslední měsíc stál konflikt život 1 000 civilistů. UNICEF v pondělním prohlášení uvedl, že zvěrstev páchaných na dětech přibývá „den za dnem“.

27 dětí bylo za poslední tři dny zavražděno ve třech provinciích – Kandahár, Chóst a Paktíja. Dalších 136 dětí bylo zraněno. „Afghánistán je dlouhodobě jedním z nejhorších míst na Zemi pro život dětí, situace se ale v posledních týdnech a zejména v posledních třech dnech výrazně zhoršila,“ uvedla Samantha Mortová z UNICEF pro BBC.

Děti nejčastěji umírají po výbuchu silničních bomb a křížových palbách. Jedna z matek pro UNICEF vypověděla, že během sobotní noci jejich dům zasáhl šrapnel, který vyvolal požár. Její desetiletý syn sice přežil, skončil však „se strašnými popáleninami“. Mnohé děti ve strachu ze svých domovů utíkají a žijí na ulici. UNICEF tak vyzývá všechny strany, aby se pokusily zabezpečit ochranu dětí.

Poslední vývoj konfliktu

Po rozhodnutí Spojených států stáhnout po 20 letech cizí vojska z Afghánistánu násilí opět eskaluje. Tálibán získává jedno území za druhým a zaměřuje se zejména na velká města. Od května se zmocnil i významného teritoria Kundúzu, města s 270 tisíci obyvatel, které je považováno za bránu severních provincií bohatých na minerály. Město navíc leží poblíž hranic s Tádžikistánem a hraje strategickou roli v pašování opia a heroinu. Pro Tálibán má i symbolickou cenu – před rokem 2001 sloužilo jako klíčová základna hnutí. Militanti sice město dobyli v roce 2015 a znovu v roce 2016, nikdy jej však nedokázali dlouho udržet. Afghánští představitelé tvrdí, že ve městě stále bojují bezpečnostní síly.

Pod nadvládou Tálibánu jsou údajně také města Šeberghán, ​​Sar-e Pol, Zaranj, Taleqan a Aybak, jejž povstalci získali bez boje. „Guvernér souhlasil se stažením všech sil z města,“ uvedl pro AFP zástupce guvernéra Sefatullah Samangani s tím, že to byl nezbytný krok k ušetření životů civilistů.

V jiných částech země americká a afghánská letadla provádějí nálety. Přestože postup Tálibánu nezastavila, afghánští představitelé tvrdí, že desítky příslušníků hnutí byly zabity. Těžké boje podle armádních velitelů probíhají na hranicích s Uzbekistánem.

Déle než týden probíhají těžké boje v hlavním městě jižní provincie Hílmand, v Laškargáhu. Podle místních za poslední dva dny zemřelo asi 20 civilistů, se zemí byla srovnána škola a klinika. Dobývání velkých měst Tálibánem nutí k útěku tisíce lidí. Rodiny, včetně malých dětí a těhotných žen, opouští své domovy a míří do hlavního města Kábulu, které je stále pod vládní kontrolou.

Americké ministerstvo obrany v pondělí uvedlo, že bezpečnostní situace v Afghánistánu „nejde správným směrem“, ale že jsou afghánské bezpečnostní složky schopné s Tálibánem bojovat. „Toto jsou jejich vojenské síly, hlavní města jejich provincií, jejich lidé, které mají bránit, takže je to na vedení, které je v tuto chvíli ochotné bojovat,“ řekl mluvčí ministerstva John Kirby.

Reklama

Související témata:

Doporučované