Hlavní obsah

Tři dny po sobě je PES na 5. stupni. Přijdou tvrdší opatření?

Foto: Profimedia.cz

Epidemická situace v Česku se zhoršuje.

Reklama

Praha už není premiant. Nejlepší situace s koronavirem je v jiném kraji.

Článek

Nejnovější data o epidemii hovoří jasně. Počet nakažených rychle roste. Za sobotu přibylo 5281 nově odhalených případů. Což je sice méně než v pátek (8800), ale oproti minulé sobotě s 3600 případy jde o podstatný skok. Pozitivita testů se také drží vysoko nad 25 procenty. Za sobotu bylo provedeno jen 19 685 testů. Což znamená, že pozitivita je necelých 27 procent.

Česko je tak třetí den v 5. stupni PES. Po třech dnech zhoršené epidemické situace má vláda zpřísnit opatření. Ta o tom podle vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka pro Seznam Zprávy bude jednat v pondělí. Odkdy by mohla přijít přísnější opatření, ovšem není jasné.

Aktuální hodnota PES pro celou republiku je opět na úrovni 76 bodů.

„Myslím, že to směřuje k přesunutí do pětky. Otázka je, odkdy to máme udělat. O tom bude na vládě debata,“ říká vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). S konkrétním návrhem podle něj musí přijít ministr zdravotnictví.

Jaký je vývoj podle krajů? Hodnota indexu PES se podle nejnovějších údajů opět v Praze zhoršila. Nyní se již pohybuje na úrovni 68 bodů. Hlavní město tak již na tom není nejlépe v porovnání s ostatními regiony v Česku. Aktuálně je premiantem Jihočeský kraj, kde se riziková hodnota drží na 64 bodech.

Obě oblasti tak spadají do 4. stupně rizika. Spolu s nimi se ještě v tomto pásmu drží Jihomoravský kraj a velmi těsně Olomoucký. Naopak všechny ostatní kraje jsou již za hranicí 76 bodů, byť Středočeský jen těsně. To znamená, že jde o nejhorší 5. stupeň rizika.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ovšem již v pátek uvedl, že experti teprve budou jednat o tom, jestli vůbec přecházet do vyššího stupně rizika. Česká republika ale teprve v pátek přešla ze stupně 3 do stupně 4, a to ještě s významnými výjimkami pro obchody a služby.

V nejpřísnějším režimu odpovídajícím nejhoršímu riziku patří k opatřením mimo jiné shromažďování maximálně dvou osob, prodej jen základních potřeb či zákaz vycházení mezi devátou večerní a pátou ranní.

Reklama

Doporučované