Hlavní obsah

Tři dny trvající zápolení je u konce, Austrálii povede Scott Morrison

Foto: Shutterstock.com

Nový australský premiér Scott Morrison.

Reklama

Ministr státní pokladny Scott Morrison se stane novým australským premiérem místo Malcolma Turnbulla, jenž ztratil podporu klíčových ministrů vládnoucí Liberální strany. Morrison vyhrál tři dny trvající zápolení o post vůdce liberálů, který Turnbull opustil.

Článek

Dosavadní premiér a šéf liberálů čelil delší dobu vnitrostranické opozici kvůli klesající popularitě strany a kvůli energetické a daňové politice. O podporu Turnbull definitivně přišel ve čtvrtek, kdy ho opustila trojice ministrů označovaná médii za jeho klíčové stoupence. O novém vůdci strany a předsedovi vlády musela rozhodnout schůze stranického vedení.

Soupeři Morrisona, který je považován za Turnbullova stoupence, byli bývalý ministr vnitra Peter Dutton a ministryně zahraničí Julie Bishopová. Liberálové jsou hlavní stranou vládnoucí konzervativní koalice a příští rok v květnu je čekají parlamentní volby. Podle průzkumů strana v popularitě zaostává za opozičními labouristy.

Předseda vlády v minulých dnech pohrozil, že v případě ztráty pozice v čele strany rezignuje na svou poslaneckou funkci. Vláda drží v současnosti v zákonodárném sboru většinu rozdílem jediného mandátu a při doplňovacích volbách by o ni mohla přijít.

Austrálie prochází od roku 2007 obdobím politické nestability, během něhož žádný premiér nevydržel ve funkci po celé tříleté období. Všichni se stali oběťmi vnitrostranických pučů, zatím naposledy Turnbullův předchůdce Tony Abbot v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Doporučované